Restoration at Messini

By , September 26, 2018 5:32 PM


See several updates below…

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ – Το ταφικό μνημείο Κ3 στο Στάδιο, πριν, κατά και μετά την αναστήλωσή του, που ολοκληρώθηκε σήμερα (26-9-2018). Η αμφίκοιλη κωνική στέγη του με το λίθινο αγγείο πάνω σε Κορινθιακό κιονόκρανο στην κορφή είναι μοναδική για τον 3ο αι. π.Χ. τουλάχιστον. – [Πέτρος Θεμελής, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας]

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε χθες το πρωί στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου ξεναγήθηκε μαζί με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ, τόνισε, μεταξύ άλλων

«Σε αυτό το χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης συνυπάρχουν οι τρεις πυλώνες του κοινού μας πολιτισμού, δηλαδή η Αρχαία Ελλάδα, η Αρχαία Ρώμη και η χριστιανική διδασκαλία. Αυτόν τον πολιτισμό, αυτήν την Ευρώπη, είμαστε αποφασισμένοι και οι δυο μας και οι λαοί μας να την υπερασπιστούμε τούτες τις ώρες που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες».

Περισσότερα: Messinia Live


ANCIENT MESSENE (Messini) – The funerary monument K3 at the Stadium, before, during and after its restoration, was completed today (26Sep2018). The bent conical roof with the stone vessel on a Corinthian column at the top is unique for the 3rd century. B.C. era. – [Petros Themelis, Professor of Classical Archaeology]


Click on image to enlarge.


Καθηγητής Πέτρος Θεμελής, με τους προέδρους των δύο κρατών (Ελλάδας, Γερμανίας) k. Παυλόπουλος, k. Στάινμαϊερ, και τις συζύγους τους στο στάδιο της αρχαίας Μεσσήνης. Στο βάθος της πρώτης φωτογραφίας προβάλλει το ταφικό μνημείο με την αμφίκοιλη κωνική στέγη.


Update – October, 2018

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΣΤΕΓΑΣΤΡΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ

Επειδή με ρωτούν πολλοί φίλοι σχετικά με διάφορα δημοσιεύματα στον ημερήσιο τύπο, για το μεταλλικό στέγαστρο που θα τοποθετηθεί, ελπίζω εντός του 2019, στη ΒΑ γωνία της στοάς του Γυμνασίου της αρχαίας Μεσσήνης κλπ, διευκρινίζω: Η αρχιτεκτονική μελέτη που ανέθεσα προ τριετίας περίπου στους διακεκριμένους αρχιτέκτονες Θέμη Μπιλή και Μαρία Μαγνήσαλη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Το κόστος της μελέτης κατέβαλε η ΤΕΜΕΣ (COSTA NAVARINO) χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου, εραστή της Μεσσήνης και αγαπητού “φίλου”. Την στατική, την μηχανολογική και την ηλεκτρολογική μελέτη, καθώς και τη μελέτη εφαρμογής του μεταλλικού στεγάστρου, με τεύχη δημοπράτησης και τέσσερις ενδεικτικές προσφορές από μεγάλες κατασκευαστικές Εταιρείες, ανέλαβαν μηχανικοί της ΤΕΜΕΣ με συντονιστή τον Θέμη Μπιλή. Το πακέτο των τελικών μελετών εγκρίθηκε από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων του ΥΠΠΟ (ή εγκριτική απόφαση υπογράφηκε από τον αρμόδιο διευθυντή, γνωστό αρχιτέκτονα Δήμο Σβολόπουλο).
Τη δαπάνη εκπόνησης όλων των ως άνω μελετών κατέβαλε και πάλι η ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου. Τον φάκελο με τα πλήρη ως άνω στοιχεία και τα σχέδια κλπ παρουσίασα στον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση πριν από 2 χρόνια περίπου, ο οποίος αντέδρασε θετικά και άμεσα και ενέκρινε τη δαπάνη κατασκευής μεταβιβάζοντας άμεσα το σχετικό ένταλμα Δημοσίων Επενδύσεων στο Υπουργείο Πολιτισμού και σε συνέχεια στην ΕΦΑ Μεσσηνίας, η οποία ως υπεύθυνος κρατικός φορέας έπρεπε να προκηρύξει και να εκτελέσει το έργο. 

Καθηγητής, Αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης


Update – April, 2018

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
ΤΕΤΡΑΚΙΟΝΙΟ ΔΩΡΙΚΟ ΠΡΟΠΥΛΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ

The excellent work of archaeologist Professor Petros Themelis continues at the Messini archaeological site.

FOUR COLUMN DORIC PROPYLAEA GYMNASIUM RECONSTRUCTION. Phases of the persistent struggle towards the completion of the form of this monument of ancient Messina, continue. Finally attained a week ago its triangular heading and the pediment, completing the trilogy: PROPYLO – K3 – PALAISTRA structures along the western side of the Gymnasium of the Messinian capital.

ΤΕΤΡΑΚΙΟΝΙΟ ΔΩΡΙΚΟ ΠΡΟΠΥΛΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ. Φάσεις του επίμονου αγώνα προς την ολοκλήρωση της μορφής και αυτού του μνημείου της αρχαίας Μεσσήνης. Απέκτησε επιτέλους πριν μια εβδομάδα και την τριγωνική του απόληξη, το αέτωμά του, συμπληρώνοντας την τριλογία: ΠΡΟΠΥΛΟ – ΤΑΦΙΚΟ ΜΝΗΜΕΙΟ Κ3 – ΠΑΛΑΊΣΤΡΑ κατά μήκος της δυτικής πλευράς του Γυμνασίου της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Prof Petros Themelis


 

Comments are closed

Panorama Theme by Themocracy