Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ



«Πως θα σχολιάζατε κινήσεις για τις οποίες τόσο καυχιέστε όπως αυτή του να μην επιστραφούν τα Ελγίνεια μάρμαρα;» «Δεν πρόκειται για κινήσεις αλλά για αποφάσεις»

Εφημερίδα Sunday Times, συνέντευξη του υπουργού των εργατικών Chris Smith, 20 Ιουλίου 1997.

Metope

Μια από τις πρώτες δηλώσεις της νέας κυβέρνησης του Εργατικού Κόμματος ήταν η ανακοίνωση του νέου Υπουργού Πολιτισμού κ. Κρις Σμιθ ότι τα Ελγίνεια Μάρμαρα δεν θα επιστραφούν στην Ελλάδα. Εχει γίνει προφανές, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ότι η προηγούμενη πολιτική του κ. Νηλ Κίννοκ, που προωθούσε την επιστροφή των Μαρμάρων, δεν υποστηρίζεται πλέον απο τον κ. Τόνυ Μπλαιρ πάρα την ενθαρρυντική συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Daily Telegraph ο τέως εκπρόσωπος του Υπουργίου Πολιτισμού κ. Μαρκ Φίσερ. Στη συνέντευξη αυτή, ο κ. Φίσερ ανέφερε ότι μια νέα Κυβέρνηση βασισμένη στο Εργατικό Κόμμα θα πρέπει να ξανανοίξει τις συνομιλίες με την Ελλάδα για να συζητήσει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Αθήνα.

Συνομιλίες

Με βάση τα λεγόμενα του κ. Φίσερ, η Ελλάδα έχει τώρα εκπληρώσει πολλές από τις αρχικές βρεττανικές αντιρρήσεις για την επιστροφή των Μαρμάρων. Για παράδειγμα, οι προδιαγραφές των Ελληνικών Μουσείων έχουν βελτιωθεί και η ατμοσφαιρική ρύπανση της Αθήνας έχει ελαττωθεί. Επίσης, η ανέγερση Μουσείου στο χώρο της Ακρόπολης για την στέγαση των Μαρμάρων έχει προγραμματιστεί. Ο κ. Φίσερ, παραθέτει η Daily Telegraph, δήλωσε ότι: θα ήταν ανοησία και διεθνής κακοτροπιά η αρνητική σύγκλιση συνομιλιών με την Ελληνική Κυβέρνηση.

Παρ’ όλα αυτά, τα πρόσφατα σχόλιά του, δεν ήταν και τόσο ενθαρρυντικά. Ισχυρίζεται ο κ. Φίσερ ότι το Εργατικό Κόμμα ήταν αρχικά διατεθειμένο να παραμείνει απροκάλυπτο απέναντι στην έκβαση των διαπραγματεύσεων και ότι το Βρεττανικό Μουσείο είχε πολύ καλή αναπαράθεση, όπως άλλωστε είχε και η Ελληνική πλευρά. Όλα αυτά τώρα έχουν αντικατασταθεί από την απόφαση - τίνος άραγε -, οτι τα Μάρμαρα θα παραμείνουν στο Βρεττανικό Μουσείο.

frieze detail

Πολιτική Ανασκόπηση

Όταν προετοιμάζαμε αυτήν την ιστοσελίδα στην αρχή της χρονιάς, στείλαμε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα στο Πολιτικό Τμήμα της έδρας του Εργατικού Κόμματος ζητώντας να μάθουμε τη θέση του Εργατικού Κόμματος στο θέμα των Ελγίνειων Μαρμάρων. Η σύντομη ηλεκτρονική απάντηση που λάβαμε έλεγε:

"Το Εργατικό Κόμμα δεν έχει σχέδια επί του παρόντως για την επιστροφή των Ελγίνειων (!) Μαρμάρων, αν και αυτή η θέση μελετάται πρόσφατα και μια δήλωση επί των αποφάσεων αναμένεται κάποια στιγμή το 1997. "

Δυστυχώς, η Εργατική Παράταξη δεν υιοθέτησε ποτέ μέχρι σήμερα κάποια πολιτική κατεύθυνση σχετικά με τα μάρμαρα του Παρθενώνα. Μένει στον ηγέτη του εργατικού κόμματος να καθορίσει την πορεία που θα ακολουθηθεί. Δύο προηγούμενοι αρχηγοί της εργατικής παράταξης, οι Michael Foot και Neil Kinnock υπήρξαν οπαδοί της άποψης ότι τα μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα. Όμως, κανένας από τους δύο δεν έγινε ποτέ πρωθυπουργός.

Η «νέα» εργατική παράταξη παρουσιάζεται πολύ πιο διστακτική να υποδείξει στα μέλη της κάποια «γραμμή», από ότι ήταν η «παλιά» εργατική παράταξη. Επομένως είναι λίγες οι πιθανότητες να δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του εργατικού κόμματος να εκφράσουν την άποψή τους ώστε να διαμορφωθεί κάποια πολιτική στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έτσι η απόφαση θα παραμείνει στα χέρια του ηγέτη του εργατικού κόμματος.

Διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Εργατικού κόμματος

Θέλουμε να ξέρουμε:
1) Πότε υιοθετήθηκε η καινούργια πολιτική θέση για τα Μάρμαρα
2)Ποιός ακριβώς είναι υπεύθυνος για τη λήψη της απόφασης
3)Τι είδους συσκέψεις έγιναν πριν ληφθεί η απόφαση και ποιοί συμμετείχαν

Επομένως, στείλτε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα διαμαρτυρίας στο Εργατικό Κόμμα εναντίων της βιαστικής αρνητικής τους θέσης απέναντι στις Ελληνικές διεκδικήσεις για τα Μάρμαρα και εξηγείστε τους, τους λόγους που υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα. Επισκευθείτε την ιστοσελίδα και διαβάστε το τμήμα: Τι μπορείτε να κάνετε εσείς, για περισσότερες πληροφορίες.

Return to Home Page