ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ ΣΤΟ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ



θα χρησιμοποιήσουμε αυτή τη σελίδα γιά να σας κρατήσουμε ενήμερους σχετικά με τις δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο που υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Η Βρετανική Επιτροπή

Δήλωση της Βρετανικής Επιτροπής γιά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Sculpture Από τον Βύρωνα μέχρι τον Χάρολντ Νίκολσον και ως το σήμερα, υπάρχει μιά μακρά ιστορία της Βρετανικής κοινής γνώμης να συνιστά επίμονα την επιστροφή στην Ελλάδα των γλυπτών που αφαιρέθηκαν από τον 7ο Κόμη του Έλγιν και έπειτα μεταπωλήθηκαν από αυτόν στη Βρετανική κυβέρνηση. Αυτή η άποψη αντικατοπτρίζεται σήμερα από τη Βρετανική επιτροπή γιά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, η οποία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 1982. Έκτοτε, η επιτροπή έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών Βρετανών επιστημόνων, μουσειολόγων και άλλων ατόμων με επιρροή, οι οποίοι προτρέπουν τη λογική οδό της διατήρησης όλων των τμημάτων ενός από τα πιό σημαντικά μνημεία του πολιτισμένου κόσμου στην ίδια τοποθεσία από όπου προέρχονται, αντί πολλά τμήματα να κρατούνται 3500 χιλιόμετρα μακριά από τα κτίρια στα οποία ήταν κάποτε ενσωματομένα.

Ένας διεθνής διαγωνισμός (με δύο διαπρεπείς Βρετανούς κριτές στην επιτροπή επιλογής) μας έδωσε σχέδια (τα οποία εκθέτηκαν στο Βασιλικό Κολλέγιο της Τέχνης στο Λονδίνο το Νοέμβριο του 1991) γιά ένα θαυμάσιο καινούργιο μουσείο στο οποίο θα εκτεθούν όλα τα κομμάτια που σχετίζονται με τον Παρθενώνα. Από το εσωτερικό του μουσείου, στους πρόποδες του Ιερού Βράχου της Ακροπόλεως, ο επισκέπτης θα μπορεί να υψώνει το βλέμμα του και να αντικρίζει τον Παρθενώνα.

Τα μνημεία στην Ακρόπολη εδώ και καιρό συντηρούνται από ειδήμονες ως μέρος ενός προγράμματος το οποίο τυγχάνει λεπτομερούς εξέτασης σε τακτά χρονικά διαστήματα από διεθνείς ειδικούς. Κομμάτια τα οποία κάποτε ανήκαν στο δόμημα δεν μπορούν να επανατοποθετηθούν σ'αυτό γιατί το κτίριο εξαρθρώθηκε όταν τα τμήματα αυτά βίαια αποσχίσθηκαν απο τη δομή του. Κομμάτια που δεν είναι επαναποθέσιμα θα προστατευθούν απο τη μόλυνση μέσα στο νέο μουσείο. Η μόλυνση είναι πρόβλημα στην Αθήνα (όπου νέα μέτρα έχουν ληφθεί γιά την καταπολέμησή της), όπως είναι επίσης πρόβλημα και σε άλλες μεγάλες πόλεις συμπεριλαμβανομένου και του Λονδίνου, όπου πρόσφατα δαπανήθηκαν τεράστια ποσά γιά την αποκατάσταση της φθίνουσας πρόσοψης του σχετικά σύγχρονου Παλατιού του Γουέστμινστερ και άλλων κτιρίων.

Μετά το θάνατο της άκαμπτης αυτής αγωνίστριας γιά την επιστροφή των Μαρμάρων, το Ίδρυμα Μελίνας Μερκούρη δημιουργήθηκε στην Ελλάδα με Προεδρικό Διάταγμα. Υπό τη διεύθυνση του Ζύλ Ντασσέν, ο στόχος του είναι η πραγματοποίηση των σχεδίων γιά το νέο μουσείο και ότι οι εργασίες είναι ήδη υπό εκτέλεση. Με την περάτωσή του θα υπάρχει πλέον μιά θέση γιά τα Μάρμαρα του Παρθενώνα.

Οι ακόλουθοι φημισμένοι Βρετανοί και Βρετανίδες υποστηρίζουν την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα:

Ακαδημαϊκοί:
Καθηγητής Τζώρτζ Φόρεστ, Καθηγητής Μάικλ Ντουμέτ, Καθηγητής Ντέιβιντ Λόουενθαλ, Καθηγητής Τζών Γκούλντ, Καθηγητής Πήτερ Λέβι.

Ηθοποιοί:
Τζοάννα Λούμλεϋ, Τζούντι Ντέντς, Έμμα Τόμσον, Βανέσα Ρέντγκρεϊβ, Τζούλιετ Στήβενσον, Τζούλι Κρίστι, Τζάνετ Σούζμαν, Φράνσες Ντε Λα Τούρ, Σών Κόννερυ, Σερ Ίαν ΜακΚέλλεν, Σερ Πήτερ Ούστινωφ.

Πολιτικοί:
Μάρκ Φίσερ (Μέλος της Βουλής των Κοινοτήτων), Νηλ Κίνοκ.

Δημοσιογράφοι:
Νήλ Άστσερσον, Τζόναθαν Ντίμπλεμπυ.

Εαν επιθυμείτε να επικοινωνήσετε με τη Βρετανική επιτροπή γιά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, παρακαλούμε στείλτε την επιστολή σας στη γραμματέα Eleni Cubitt, στη διεύθυνση: 5, St Paul's Place, London N1 2QD, UK.

Μέλη του Κοινοβουλίου

Early Day Motion

Metope Η παρούσα Βουλή συγχαίρει το Κανάλι 4 για την ποιότητα και επιτυχία που είχε το πρόσφατο πρόγραμμά του με τίτλο Fifteen-to-one, το οποίο ήταν ειδικά αφιερωμένο στα Ελγίνεια μάρμαρα. Τονίζουμε ότι κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ψηφοφορίας που πραγματοποιήθηκε μετά την εκπομπή, ποσοστό 92,5% των 100.000 ανθρώπων που ανταποκρίθηκαν ψήφισαν υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν ίσως υπήρχαν αληθοφανή επιχειρήματα τα οποία συνηγορούσαν στην παραμονή των μαρμάρων στη Βρετανία, σήμερα η υπόθεση σχετικά με την επιστροφή τους είναι δεδομένο ότι έχει ξεπεραστεί. Συνεπώς, καλούμε την κυβέρνηση της Αυτής Μεγαλειότητας να προβεί στην άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων επί τούτου με την κυβέρνηση της Ελλάδας.
Υπογράφουν περισσότερα από 100 μέλη του Κοινοβουλίου.
19 Ιουνίου 1996.

Channel 4

ΧΩΡΙΣ ΤΕΙΧΗ: Ένα αφιέρωμα στα Ελγίνεια Μάρμαρα το οποίο μεταδόθηκε από το Κανάλι 4 της Βρετανικής τηλεόρασης στις 16 Απριλίου 1996.

Ο κύριος υποκινητής και παρουσιαστής του προγράμματος, Γουίλιαμ Στιούαρτ έθεσε μιά πρόταση στους τηλεθεατές και εξασφάλισε τη συμφωνία του Προέδρου της Ελλάδας σε ότι αφορά τους όρους αυτής της πρότασης.

Η πρόταση

Θα υπάρχουν προϋποθέσεις:

Οι τηλεθεατές πρσκλήθηκαν να ψηφίσουν σχετικά με αυτή την πρόταση. 99340 άτομα τηλεφώνησαν γιά να καταθέσουν τις ψήφους τους. 91822 υποστήριξαν την πρόταση γιά την επιστροφή των Μαρμάρων. 7518 την καταψήφισαν. Αυτό σημαίνει ότι 92.5 % ψήφισαν υπέρ της επιστροφής.

Το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την τάση όλων των προηγουμένων δημοσκοπήσεων δείχνοντας παράλληλα μιά πολύ σημαντική άνοδο στη Βρετανική υποστήριξη γιά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Ολες οι πληροφορίες σε αυτή τη σελίδα διατέθηκαν από τη Βρετανική Επιτροπή γιά την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Return to Home Page