ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ
ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΣΤΗΝ Ε.Ε.

Νοέμβριος, 2002

Η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (Ο.Κ.Ο.Ε.) παρακολουθεί με αυξημένο ενδιαφέρον τις εξελίξεις, όπως διαμορφώνονται με την κατάθεση του σχεδίου Ανάν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. Η Ο.Κ.Ο.Ε. ως θεσμός είναι ταγμένη να εκπροσωπεί τη βούληση των πενήντα τόσων χιλιάδων Ελλήνων-Κυπρίων οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε όλη την Ελληνική επικράτεια, και οι οποίοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία μετανάστευσαν εδώ μετά τα τραγικά γεγονότα του Ιούλη του 1974, οι περισσότεροι ως πρόσφυγες. Το Κυπριακό αποτελεί πρώτιστο θέμα δραστηριοποίησης και έτσι φυσιολογικά, μπροστά ίσως στη σημαντικότερη εξέλιξη που σηματοδοτεί για την Κύπρο το σχέδιο Ανάν και η προοπτική ένταξης στην Ε.Ε., η Ο.Κ.Ο.Ε. εκφράζει τις παρακάτω σκέψεις & προβληματισμούς.

Για την Ο.Κ.Ο.Ε. κριτήρια και αρχές για την όποια τοποθέτηση αποτελούν η προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δίκαιου, στα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Ο.Η.Ε., στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού, στο Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τους κανόνες της Ε.Ε. Στόχος είναι να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία, να επιτευχθεί η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και των εποίκων, και να εξευρεθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων μία ειρηνική, βιώσιμη, λειτουργική και μακρόπνοη λύση. Μία λύση που θα διασφαλίζει μίαν επανενωμένη Κύπρο με Ομόσπονδη δομή που θα εγγυάται μία διεθνή προσωπικότητα, μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία ιθαγένεια, και θα απορρίπτει κάθε ανεδαφική σκέψη για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία. Μία Κύπρο που έχει επιλέξει συνειδητά την Ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική, μέσα από την οποία πιστεύουμε ότι θα δημιουργηθούν τα εχέγγυα για όλους του κατοίκους του νησιού για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, και ιδιαίτερα θα διασφαλίζεται η άσκηση σε όλο το έδαφος της Κύπρου των τριών ελευθεριών: περιουσίας, διακίνησης και εγκατάστασης.

Η Ο.Κ.Ο.Ε. στηριζόμενη στα πιο πάνω κριτήρια, διαπιστώνει ότι το σχέδιο Ανάν περιέχει σημεία που μπορούν να χαρακτηρισθούν άλλα ως θετικά, άλλα ως κατανοητά, άλλα ως ασαφή ή χρήζοντα διευκρίνησης, και άλλα τέλος ως αρνητικά. Ως έχει το σχέδιο χρήζει ουσιαστικών τροποποιήσεων, αλλαγών και βελτιώσεων, που είναι απαραίτητες για να μπορέσει να γίνει αποδεκτό.

Υπό το πρίσμα των παραπάνω - και χωρίς να ωραιοποιεί το σχέδιο ή αβίαστα να το απορρίπτει - η Ο.Κ.Ο.Ε. θεωρεί σωστή την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου να δεχθεί το σχέδιο Ανάν ως πλαίσιο διαπραγμάτευσης, με στόχο να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις, αλλαγές και βελτιώσεις.

Ταυτόχρονα το Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος Κληρίδης οφείλουν να καταστήσουν σαφές ότι η διεξαγωγή της διαδικασίας αυτής θα γίνει όχι κάτω από το τελεσιγραφικό χρονικό πλαίσιο που προβλέπει το ίδιο το σχέδιο. Ιδιαίτερα απαραίτητη είναι η ανάγκη να απορριφθεί η απαράδεκτη τελεσιγραφική μεθοδολογία υποβολής λύσης, σε περίπτωση διαφωνίας, με απόφαση του Γ.Γ. του Ο.Η.Ε.

Οι Κύπριοι της Ελλάδας ως αναπόσπαστο κομμάτι του Κυπριακού Λαού, με πλήρη συναίσθηση των ιστορικών στιγμών που διέρχεται ο τόπος, ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΝ την ωριμότητα, συνέπεια και προσήλωση στην ανάγκη ενότητας που δείχνουν η πολιτειακή ηγεσία, ο πολιτικός κόσμος, οι οργανώσεις και ο Λαός στην Κύπρο.

Οι Κύπριοι της Ελλάδας ως πρόσφυγες και παθόντες από τα γεγονότα του 1974 στη μεγάλη πλειοψηφία τους, και κατανοώντας τον πόνο και τη λύπη που διακατέχει ιδιαίτερα τον κόσμο των εκτοπισθέντων που δεν περιλαμβάνονται στις πρόνοιες για επιστροφή στους τόπους καταγωγής τους, καθώς και τη στάση της ηγεσίας της Κυπριακής εκκλησίας, ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ να εργαστούν με τα υπόλοιπα αδέλφια τους ώστε οι δυσμενείς πρόνοιες του σχεδίου Ανάν να εξαλειφθούν.

Παρόμοια έκκληση απευθύνει στον πολιτικό κόσμο και τις οργανώσεις στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ομογένεια, μακρά από μικροπολιτικούς ή τους όποιους κοντόφθαλμους υπολογισμούς, να ΣΥΝΔΡΑΜΟΥΝ ΜΕ ΘΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ τους Ελληνες Κυπρίους αναλογιζόμενοι πρώτιστα το γεγονός ότι την όποια λύση θα κληθούν να την εφαρμόσουν και να ζήσουν μαζί της οι Κύπριοι, τα παιδιά τους και οι επόμενες γενιές.

Τέλος απευθύνει έκκληση στους συμπατριώτες Τουρκοκυπρίους ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ στην εξεύρεση μίας λύσης που να χαρακτηρίζεται από τα στοιχεία της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας. Μίας λύσης που πρώτιστα θα είναι δίκαιη και θα διορθώνει τα στοιχεία της αδικίας που υπέστησαν για δεκαετίες και οι δύο κοινότητες.

Το μέλλον μας αφορά σε μία κοινή πατρίδα, ελεύθερη, δημοκρατική, που θα προσδιορίζεται από τον γηγενή και νόμιμο πληθυσμό της, και θα αποβλέπει προς μια αυριανή κοινή Ευρωπαϊκή πορεία ωφέλιμη για όλους μας.