Eνα Πρόγραμμα του Ε.Η.Κ

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙOΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΓΙΑ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

 

ΠΡΟΣ:

  • Τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής
  • Τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου
  • Τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
  • Τον Πρόεδρο της Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας
  • Τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας
  • Τον Πρόεδρο της Τουρκίας
  • Τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας
  • Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχηγό της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας
  • Τον Αρχηγό της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας

 

ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ:
  • Μέλη των Κοινοβουλίων του κόσμου και τον Τύπο

 

Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι ανεξάρτητο κράτος από το 1960. Το δικαίωμα της ανεξαρτησίας της έχει επικυρωθεί από τις συμφωνίες Λονδίνου - Ζυρίχης και από τη συμφωνία των εγγυητριών δυνάμεων το 1960.

Η Δημοκρατία της Κύπρου είναι χωρίς διακοπή μέλος των Ηνωμένων Εθνών από το 1960. Η εγκαθίδρυση του ανεξάρτητου Κυπριακού κράτους ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950. Ογδόντα τοις εκατό των Κυπρίων είναι Ελληνικής καταγωγής, ενώ δέκα οκτώ τοις εκατό είναι Τουρκικής.

Την 20η Ιουλίου και τη 14η Αυγούστου 1974, οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκικής Δημοκρατίας εισέβαλαν και κατέλαβαν το τριάντα επτά τοις εκατό τής περιοχής της νήσου που ανήκει στη διεθνώς ανεγνωρισμένη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διπλή Τουρκική επιδρομή στην Κύπρο είχε σαν αποτέλεσμα την εθνοκάθαρση 200.000 Ελληνοκυπρίων από τις ένοπλες δυνάμεις εισβολής της Τουρκικής Δημοκρατίας, που αναγκάστηκαν να διαφύγουν ως πρόσφυγες στο νότιο τμήμα της νήσου. Ενώ ακόμα παραπάνω από 50.000 Τουρκοκύπριοι εξαναγκάσθηκαν ακούσια να μετακινηθούν στην κατεχόμενη περιοχή.

Μέχρι σήμερα αγνοούνται ακόμη παραπάνω από 1.600 Κύπριοι. Την παρούσα στιγμή, οι Τουρκικές δυνάμεις κατοχής εργάζονται να κάνουν μη αντιστρέψιμη την κατοχή της Κύπρου, με την άρνηση τους να σεβαστούν τα ψηφίσματα του Ο.Η.Ε., το διεθνή νόμο, και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η αδιάλλακτη θέση τους φαίνεται από την προσπάθεια νομιμοποίησης των τετελεσμένων (η Τουρκία είναι το μόνο κράτος που αναγνωρίζει το ψευδοκράτος στο βορρά), με τις προτάσεις τους για λύση δύο κρατών και μιας χαλαρής συνομοσπονδιακής σχέσης μεταξύ τους, με απειλές για ένταξη των κατεχομένων περιοχών στην Τουρκία, με την εισαγωγή εποίκων από την Τουρκία, οι οποίοι κατ' επέκταση κατέχουν κατοικίες και περιουσίες των Ελλήνων προσφύγων. Την ίδια ώρα οι γεννημένοι στην Κύπρο Τουρκοκύπριοι στον κατεχόμενο βορρά, συνεχώς μειώνονται σε αριθμό με συνεχιζόμενη μετανάστευση, εξ αιτίας της καταπίεσης και των δυσπραγιών από τις δυνάμεις κατοχής και τους παράνομους εποίκους.

Το Κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σήμερα μπροστά από ένα σημαντικό σταυροδρόμι: με τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα, γίνεται μια προσπάθεια γίνεται να καμφθεί η Τουρκική αδιαλλαξία και να εξευρεθεί μεταξύ των δύο κοινοτήτων μια ειρηνική, βιώσιμη, λειτουργική και μακρόπνοη λύση. Μια λύση που θα επιδιώκει μια επανενωμένη Κύπρο με Ομόσπονδη δομή που θα εγγυάται μια διεθνή προσωπικότητα, μια αδιαίρετη κυριαρχία, και μια ιθαγένεια, και θα απορρίπτει κάθε ανεδαφική σκέψη για χωριστά κράτη και συνομοσπονδία. Μια λύση που περιλαμβάνεται στα σχετικά ψηφίσματα και αποφάσεις του Ο.Η.Ε., τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου ανάμεσα στις δύο κοινότητες του νησιού, το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και τους κανόνες της Ε.Ε., στην οποία επιδιώκει να προσχωρήσει η Κυπριακή Δημοκρατία στο επόμενο βήμα διεύρυνσης της Ε.Ε. Είναι σημαντικό αυτή η λύση να εγγυάται το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κύπρου και ιδιαίτερα να διασφαλίζει την άσκηση σε όλο το έδαφος της Κύπρου των ελευθεριών περιουσίας, διακίνησης και εγκατάστασης.

Εμείς οι κάτωθι υπογεγραμμένοι, παρουσιάζουμε αυτήν την έκκληση στον Αμερικανό Πρόεδρο George W. Bush, στον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair, στο Γενικό Γραμματέα του Ο.Η.Ε. Kofi Anan, και στον Πρόεδρο της Κομισιόν της Ε.Ε. Romano Prodi, καθώς και στα κοινοβούλια του κόσμου. Με την έκκληση αυτή σας καλούμε να υποστηρίξετε το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων & βασικών ελευθεριών και του διεθνούς δικαίου, με την υποστήριξη της επανένωσης και εδαφικής ακεραιότητας της Κύπρου.

Με αυτήν την έκκληση, προτρέπουμε τις μεγάλες δυνάμεις να υποστηρίξουν χωρίς όρους την Κυπριακή Δημοκρατία στην υποψηφιότητα της για εισδοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με αυτήν την έκκληση, προτρέπουμε τους παραλήπτες να αντισταθούν σε απειλές και σε περαιτέρω επιθετικές ενέργειες των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Τουρκίας και "να τους πείσουν" να σεβασθούν το Διεθνές Δίκαιο, τους κανονισμούς και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Εμείς οι υπογράφοντες αυτή την έκκληση πιστεύουμε ότι είναι καιρός να τεθεί ένα τέλος στην κατοχή της Κύπρου. Να προχωρήσουμε σε μια ειρηνική, βιώσιμη, λειτουργική και μακρόπνοη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
*eMail
*Τίτλος:   Κος.,  Κα.,  Δρ.
*Επώνυμον:
*Ονομα:
*Οργανισμός; or enter affiliation 
*Πόλις,Νομός
*Κράτος

* Απαιτούμενες πληροφορίες 

Η Εκκληση θα σταλεί:


action-cyprus@hec.greece.org

Copyright © 2002 HEC All Rights Reserved (server HEC1)