ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ: Στις επαφές των δύο πλευρών θα τεθούν και οι πιέσεις της τουρκικής ηγεσίας προς τον Οικουμενικό Θρόνο, αλλά και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής

Ενοχλεί την Τουρκία το όνομα
"Οικουμενικό Πατριαρχείο"
 

Κωνσταντινούπολη 
Της απεσταλμένης της Ελευθεροτυπίας ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 31/01/2002

Οι πιέσεις τις οποίες ασκεί η τουρκική κυβέρνηση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αλλά και προβλήματα της εκεί ομογένειας (π.χ. δικαιώματα περιουσίας) πρόκειται να τεθούν από την ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο των επαφών για την ενίσχυση της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

Αυτό διαφάνηκε από την επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννη Μαγκριώτη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος στη Χάλκη και στο Φανάρι, όπου παρακολούθησε τη συνοδική πανηγυρική λειτουργία για την εορτή των Τριών Ιεραρχών, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Το γεγονός ότι ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης που επισκέπτεται -έστω συμβολικά- τη Χάλκη δεν έμεινε απαρατήρητο από τους Τούρκους δημοσιογράφους. Μέσω συνεργατών του τους ενημέρωσε ότι πρόκειται για «αφιερωματική και προσκυνητική επίσκεψη», αλλά εκείνοι τον ακολούθησαν κατά πόδας από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τη Χάλκη όπου πήγε με πλοιάριο, ανέβηκαν μαζί του στη Μονή και τον συνόδευσαν και στο ταξίδι της επιστροφής.

Χθες, ο υφυπουργός Εξωτερικών είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι. Μετά το επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο κ. Βαρθολομαίος, ο Γιάννης Μαγκριώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους:

«Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ομογένεια είναι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στους δύο λαούς και σε τούτη την περίοδο προσέγγισης της Ελλάδος και της Τουρκίας, δημιουργούν αισιοδοξία για την εξέλιξη των διμερών σχέσεων. Το Πατριαρχείο έχει τη δική του θέση σε αυτήν τη νέα εποχή, όπως και η ομογένεια. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω τα προβλήματα που την απασχολούν καθημερινά και γενικότερα, όπως και τα θέματα που αφορούν στο Πατριαρχείο. Τόσο ο Παναγιώτατος όσο και οι ομογενείς προσβλέπουν στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και προσδοκούν πως και δικά τους θέματα θα βρουν λύση από αυτή τη νέα εποχή».

Στο ερώτημα της «Ε» αν οι πιέσεις στο Πατριαρχείο, η Χάλκη και τα θέματα περιουσίας των ομογενών θα μπουν μέσα στο πλαίσιο των διμερών επαφών, ο Γιάννης Μαγκριώτης απάντησε: «Πιστεύω πως στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων μπορούν μια σειρά από θέματα που απασχολούν την ομογένεια να βρουν την απάντησή τους».

Αλλωστε η Τουρκία, έχοντας υπογράψει τη δική της εταιρική σχέση, έχει διαμορφώσει το δρόμο της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Ελλάδα είναι υποστηρικτής αυτού του δρόμου. Εάν ακολουθηθεί χωρίς ταλαντεύσεις και βραδυπορίες από την πλευρά της Τουρκίας και υιοθετηθούν καθημερινά τμήματα των κοινοτικών κεκτημένων, πιστεύουμε ότι πολλά από αυτά τα θέματα θα βρουν λύσεις».

«Μη μας ξεχνάτε»

Το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία έκλεισε μετά την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης ('71) να απαγορεύσει σε φοιτητές του εξωτερικού να σπουδάζουν εκεί, έθεσε στον υφυπουργό Εξωτερικών ο μητροπολίτης Μοσχονησίων Απόστολος. «Ευχόμενοι και προσευχόμενοι όπως στεφθούν υπό επιτυχίας αι προς επαναλειτουργίαν της Σχολής άοκνοι προσπάθειαι του Παναγιωτάτου Πατριάρχου μας, έχομεν δι' ελπίδος ότι και η έντιμος ελληνική κυβέρνησις θέλει συμβάλη εν τω μέτρω των δυνατοτήτων εκ του νέου κλίματος εις τας σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας διά την επίτευξιν του ποθουμένου, προς συνέχισιν της μακράς και λαμπράς παραδόσεως ταύτης», είπε ο μητροπολίτης στην τελετή υποδοχής του υφυπουργού Εξωτερικών στην Ιερή Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Αγίας Τριάδος όπου λειτουργούσε η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Γύρω στους 100-110 Ελληνες ζουν σήμερα στα Πριγκιποννήσια - μόνο το καλοκαίρι φτάνουν τους 300. «Στα καλά τα χρόνια υπήρχε μια ζωντάνια, νεανικό σφρίγος, μια δραστηριότητα», είπε ο Απόστολος, ενώ μας ξεναγούσε στο μεγαλοπρεπές κτίριο της Σχολής με τις έρημες αίθουσες και τα άδεια θρανία. «Τώρα ζούμε αυτήν τη σιωπηλή κατάσταση, αλλά ελπίζουμε πάντοτε στον Πανάγαθο Θεό ότι θα έρθει πάλι ο καιρός που θα λειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης, αυτό το φυτώριο της ορθοδόξου θεολογικής επιστήμης».

* Τώρα αισιοδοξείτε περισσότερο λόγω της νέας φάσης την οποία διέρχονται οι ελληνοτουρκικές σχέσεις; τον ρώτησα.

* «Αν δεν υπήρχε αισιοδοξία δεν θα παραμέναμε και δεν θα περιμέναμε εδώ σ' αυτούς τους χώρους», απάντησε. Αλλά πρέπει πάντοτε να είμαστε και επιφυλακτικοί, να αναμένουμε την εξέλιξη των πραγμάτων».

Εν αναμονή των παραδοσιακών αμαξιών με τα άλογα που θα μετέφεραν την ελληνική αποστολή στο λιμάνι της Χάλκης για το πλοίο που θα την πήγαινε πίσω στην Κωνσταντινούπολη ο μητροπολίτης Απόστολος αποχαιρέτησε τον υφυπουργό Εξωτερικών μεταφέροντας για ακόμη μια φορά την αγωνία του: «Μη μας ξεχνάτε, η ομογένεια θα χαθεί, μη μας ξεχνάτε».

 


action@hec.greece.org

 


Back to Media Reports Web Page