Διαδικτυακή εκστρατεία για τη Σχολή της Χάλκης

Ελληνο-καναδικό Βήμα, 8 Φεβρουαρίου 2002


Του Πάτροκλου Γεωργιάδη

Εκστρατεία μέσω Διαδικτύου άρχισε πρόσφατα 
το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο
με σκοπό την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας,
η οποία καλείται εν ονόματι της προστασίας της θρησκευτικής ελευθερίας
να υπογράψει υπέρ της επαναλειτουργίας της ιστορικής
Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, στην Κωνσταντινούπολη

 

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης άρχισε να λειτουργεί την πρώτη Οκτωβρίου του 1844 και επί 127 χρόνια συνέχισε αδιάλειπτα να μορφώνει και να εκπαιδεύει ορθόδοξους κληρικούς, προσφέροντας τεράστιο έργο θρησκευτικής και εθνικής σημασίας.

Το 1971, με απόφαση των τουρκικών αρχών, η Σχολή διέκοψε τη λειτουργία της και έκτοτε παραμένει κλειστή.

Το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο ξεκίνησε απο τον Ιανουάριο του 2002 μία παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης και συλλογής υπογραφών με αίτημα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στο μικρό νησί των Πριγκιποννήσων καλώντας την παγκόσμια κοινότητα να πιέσει την τουρκική κυβέρνηση να επιτρέψει τη λειτουργία της σχολής.

Η έκκληση του ΕΗΚ απευθύνεται στον πρόεδρο των ΗΠΑ, στον πρόεδρο της Τουρκίας, στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας στην Αμερική, στα κοινοβούλια του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ολλανδίας, της Ρωσίας, της Ελλάδας και της Κύπρου.

Σύμφωνα με το κείμενο που καλούνται πολίτες και φορείς να υπογράψουν, "η Θεολογική Σχολή της Χάλκης απετέλεσε εξ αρχής το κύριο μορφωτικό ίδρυμα για τους ορθόδοξους κληρικούς όλων των βαθμίδων. Το κλείσιμό της συνιστά παραβίαση του άρθρου 48 της Συνθήκης της Λωζάννης και του άρθρου 24 του τουρκικού συντάγματος"

Αφαίρεση αδείας

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είχε πάρει άδεια λειτουργίας απο το τουρκικό κράτος το 1951 και είκοσι χρόνια μετά της αφαιρέθηκε αυτή η άδεια με το αιτιολογικό ότι απαγορεύεται να λειτουργεί εκπαιδευτικό ίδρυμα τριτοβάθμιας ανώτατης εκπαίδευσης και να ανήκει σε "ιδιώτες", εν προκειμένω στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όμως το 1951 είχε θεωρηθεί η "Χάλκη" ως ανωτέρα σχολή και με τον ίδιο νόμο με τον οποίο οι Τούρκοι την έκλεισαν, είχε λάβει άδεια λειτουργίας, πράγμα που σημαίνει ότι είτε οι τουρκικές αρχές δεν είχαν ερμηνεύσει σωστά το νόμο είτε το 1971 βρήκαν απλώς την ευκαιρία χωρίς ουσιαστικές αντιδράσεις να κάνουν ένα ακόμη βήμα προς την εξάλειψη οποιουδήποτε πράγματος θύμιζε την ελληνορθόδοξη ιστορία της Πόλης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Οθωμανοί με φιρμάνια τους σεβάστηκαν την Χάλκη, κατοχυρώνοντας τα δικαιώματα των ορθοδόξων και πέρασαν 320 χρόνια απο την άλωση της Κωνσταντινούπολης για να χτιστεί το πρώτο τζαμί στα Πριγκιπόνησα. Ακόμα και όταν το 1894 επλήγη η Θεολογική Σχολή από μεγάλο σεισμό, ο οποίος προξένησε στο κτιριακό συγκρότημα τεράστιες ζημιές, οι Τούρκοι επέτρεψαν την επισκευή, με αποτέλεσμα το 1896 να λειτουργήσει στις καινούργιες της εγκαταστάσεις.

Μέχρι το 1971 είχαν αποφοιτήσει απο τη Σχολή της Χάλκης 930 κληρικοί εκ των οποίων οι 343 χειροτονήθηκαν στη συνέχεια επίσκοποι.

Η προσπάθεια που ξεκίνησε ο ΕΗΚ, ως μη κυβερνητική οργάνωση δεν είναι η πρώτη. Όπως δήλωσε ο διευθυντής του κέντρου κ. Ευάγγελος Ρήγος μεταξύ των σκοπών του κέντρου είναι η ενασχόληση με θέματα εθνικής φύσεως φέρνοντας το παράδειγμα της παρέμβασης που πρόσφατα έγινε, όταν το τηλεοπτικό κανάλι CNN παρουσίασε χάρτη με χρωματική διχοτόμηση του Αιγαίου (μισό με το χρώμα της Ελλάδας και μισό με το χρώμα της Τουρκίας). "Ύστερα απο άμεση κινητοποίηση και μέσα σε 24 ώρες το CNN είχε διορθώσει το λάθος", είπε ο κ. Ρήγος εξηγώντας το ρόλο του κέντρου. 

Ένα άλλο παράδειγμα αφορά στο τηλεοπτικό κανάλι History Channel. "Επί έξι χρόνια, το κανάλι αυτό, παρουσίαζε τον Άγιο Νικόλαο ως Τούρκο", ανέφερε ο κ. Ρήγος. "Ύστερα απο καμπάνια και συγκεκριμένες παρεμβάσεις τα πράγματα μπήκαν τη θέση τους", συμπληρώνει ο κ. Ρήγος.

Διευθύνσεις

Ειδικά για το ζήτημα της Σχολής της Χάλκης η καμπάνια ξεκίνησε στις 15 Ιανουαρίου με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο κ. Ευάγγελος Ρήγος και ο ειδικός γραμματέας του συλλόγου των Κωνσταντινουπολιτών και μέλος του ΕΗΚ κ. Λεωνίδας Κουμάκης. Οι επιθυμούντες να υπογράψουν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης μπορούν να απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
http://www.greece.org/themis/halki
και να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους. Για τους φορείς και τους συλλόγους που επιθυμούν να γίνουν υποστηρικτές της έκκλησης και να απευθύνουν σχετικό αίτημα, η διεύθυνση είναι:
action@hec.greece.org
ενώ όσοι δεν διαθέτουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν να αποστέλλουν ταχυδρομικώς την συμμετοχή τους στην καμπάνια στο σύλλογο Κωνσταντινουπολιτών στη διεύθυνση:
Δημοσθένους 117, Τ.Κ. 176-72, Καλλιθέα Αττικής.

Το Ελληνικό Ηλεκτρονικό κέντρο, σύμφωνα με τον κ. Ρήγο, αναμένει να δεχτεί στη σελίδα του στο Διαδίκτυο πάνω απο 1000 εκκλήσεις ημερησίως και για τις ημέρες που ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ετσεβίτ θα βρισκόταν στις ΗΠΑ θα γινόταν άμεση μεταβίβαση των αιτημάτων στα sites του κ. Ετσεβίτ και του κ. Μπους αντίστοιχα, ενώ μετά το πέρας της επίσημης επίσκεψης του Τούρκου πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το ΕΗΚ θα στέλνει σε τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρωτικές αναφορές που θα περιλαμβάνουν το συνολικό αριθμό ατόμων και φορέων που θα υπογράψουν την έκκληση.

Το ΕΗΚ "δεν έχει ζητήσει τη βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης και κάθε Έλληνας ανάλογα με τη συνείδησή του μπορεί να συμμετάσχει σ'αυτή την προσπάθεια", είπε ο κ. Λ. Κουμάκης και προσέθεσε σε ερώτηση του "Τ.τ.Κ." ότι το ΕΗΚ "δεν θέτει πλαίσιο επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης. Το ζήτημα αυτό είναι αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου το οποίο επί χρόνια ζητεί να ξανανοίξει η σχολή και σ'αυτή την προσπάθεια το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο έρχεται αρωγός".

 


action@hec.greece.org

 


Back to Media Reports Web Page