Διεθνής εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης

Πρωτοβουλία προώθησης του αιτήματος
αναλαμβάνει και η ΠΟΕΕΠ


ΣΚΕΨΗ - Ιανουάριος 2002

Με πρωτοβουλία του Κώστα Αρτεμίου, προέδρου της ΠΟΕΕΠ, ξεκίνησε μεγάλη εξόρμηση για την συλλογή υπογραφών υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη που κρατάνε κλειστή οι τουρκικές αρχές από το 1821.

Για περισσότερες πληροφορίες γύρω από το ιστορικό της υπόθεσης στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
www.greece.org/themis/halki

 

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΠΟΕΕΠ Κώστα Αρτεμίου ο γραμματέας της Ένωσης Κωνσταντινουπολιτών Λεωνίδας Κουμάκης ζήτησε την συνδρομή της Ομοσπονδίας και του προέδρου της (ο πατέρας του οποίου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη) για την «ουσιαστική βοήθεια» σε ένα λεπτό θέμα όπως αυτό της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη. Της επιστολής προηγήθηκαν τηλεφωνικές συνεννοήσεις με τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της Ομοσπονδίας συνάδελφο Πέτρο Μυλωνά.

Στην επιστολή του ο κ. Κουμάκης αναφέρει μεταξύ άλλων:  «Αγαπητέ Κώστα, Ξέρω πως έχεις πολλά και σημαντικά θέματα να αντιμετωπίσεις, αλλά είμαι βέβαιος πως θα βρεις λίγο χρόνο να υποστηρίξεις, με όποιο τρόπο εσύ επιλέξεις, την σημαντική αυτή πρωτοβουλία».

Η ΠΟΕΕΠ θα συμμετέχει ενεργά στη διεθνή εκστρατεία συλλογής υπογραφών που ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2002. Το αίτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που την έχει κλείσει το τουρκικό κράτος το 1971, είναι δίκαιο. Η απρόσκοπτη επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους διαφορετικών θρησκειών και πολιτισμών είναι μια από τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της ειρηνικής και ομαλής διαβίωσης των δύο λαών. Σε μία εποχή που οι θρησκευτικοί ηγέτες σ’όλο τον κόσμο αναζητούν κοινές λύσεις στα προβλήματα του πλανήτη και που ο διαθρησκευτικός διάλογος αποτελεί για όλες τις θρησκείες ένα μέσο διεξόδου, αποτελεί αναχρονισμό και σκοταδισμό η εμμονή του τουρκικού κράτους να κρατάει κλειστή την Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Πέρα από κάθε αντίληψη αλυτρωτισμού η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα βοηθήσει στον διάλογο που ξεκίνησε ανάμεσα στο Ισλάμ, την Ορθοδοξία και τις άλλες θρησκευτικές δοξασίες.

Το εργατικό κίνημα από θέση αρχών και πέρα από εθνικιστικές και αλυτρωτικές αντιλήψεις θεωρεί ότι η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής θα συμβάλλει στην παραπέρα κατανόηση των δύο θρησκευτικών πλευρών, στην αλληλοκατανόηση του ελληνικού και τουρκικού λαού.

Σήμερα που σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη συζητιέται έντονα το ζήτημα της πολιτιστικής ισοπέδωσης στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, είναι εντελώς άτοπο να εξαναγκάζεται ένας θεσμός αιώνων όπως το πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε βιολογική ή πνευματική αφαίμαξη.

Στην παρούσα συγκυρία δεν έχουν θέση οι διάφορες φοβίες του παρελθόντος. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν μπορεί να είναι αιχμάλωτη μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Η επαναλειτουργία της είναι επιταγή της Ιστορίας, του πολιτισμού και της δημοκρατίας.

Στους χώρους δουλειάς θα κυκλοφορήσει μέσω των σωματείων της Ομοσπονδίας, το κείμενο της διεθνούς εκστρατείας και οι λίστες για τη συλλογή υπογραφών.

Ήδη η ανταπόκριση από τους εργαζομένους του κλάδου άρχισε να εκδηλώνεται άμεσα. Το σωματείο εργατοϋπαλλήλων «ΤΣΑΝΤΑΛΗ» συγκέντρωσε πάνω από 200 υπογραφές.

Στη συνέχεια παραθέτουμε το κείμενο της Διεθνούς εκστρατείας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης:

 

 ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ
ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΑΛΚΗΣ

 Προς τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, 
τα μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ

Κοινοποίηση: Κοινοβούλια ανα τον κόσμο, θρησκείες ανα τον κόσμο

1.      Εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την παράνομη απαγόρευση λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από τις τουρκικές αρχές, από το 1971 μέχρι σήμερα.

2.      Ζητούμε την άμεση άρση της απαγόρευσης αυτής, διότι η λειτουργία της Σχολής της Χάλκης αποτελεί ζωτική προϋπόθεση για την επιβίωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινουπόλεως, της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Το Πατριαρχείο αποτελεί ανεκτίμητο κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης. Είναι μοναδικό για τον πολιτισμό, διότι είναι αρχαιότατος θεσμός, ο οποίος λειτουργεί αδιαλείπτως ως κέντρο της Ορθοδοξίας, από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης ως σήμερα.

3.      Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης αποτέλεσε εξ αρχής το κύριο μορφωτικό ίδρυμα για τους ορθόδοξους κληρικούς όλων των βαθμίδων. Το κλείσιμό της συνιστά παραβίαση του άρθρου 40 της συνθήκης της Λωζάνης και του άρθρου 24 του Τουρκικού Συντάγματος, τα οποία προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία και μόρφωση. Αυτές προστατεύονται επίσης από το άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Επομένως, το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των αρχών της δημοκρατίας και των διεθνών νόμων.

4.      Καλούμε όλους τους καλής πίστης ανθρώπους, που ενδιαφέρονται για  τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, να στηρίξουν την επιβίωση της Ορθοδοξίας στην Τουρκία, υποστηρίζοντας την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη συνέχιση της λειτουργίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 


action@hec.greece.org

 


Back to Media Reports Web Page