Η Άγκυρα δεν ανοίγει τη Χάλκη
και ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα το συζητήσει με τον αμερικάνο πρόεδρο

Αναφορές του κ.κ. Βαρθολομαίου για τον ρόλο του διαθρησκειακού διαλόγου

Ανταπόκριση: Α. ΚΟΥΡΚΟΥΛΑΣ,
Κωνσταντινούπολη

 

Ο ρόλος και η σημασία της θρησκείας στην περίοδο μετά την 11η Σεπτεμβρίου αλλά και η σημασία του διαθρησκειακού διαλόγου για την αντιμετώπιση του θρησκευτικού φανατισμού θα είναι τα βασικά θέματα της συνάντησής του με τον αμερικάνο πρόεδρο κ. Τζορτζ Μπους, ανακοίνωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κκ.Βαρθολομαίος μιλώντας χθες στο Φανάρι.

« Η θρησκεία είναι ένας παράγοντας παγκόσμιας ειρήνης και η χρησιμοποίησή της για την επίτευξη πολιτικών και εθνικιστικών σκοπών είναι απαράδεκτη» τόνισε ο Πατριάρχης. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε τις ως σήμερα πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου στις Βρυξέλλες που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ρομάνο Πρόντι. Επίσης, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος και στα διεθνή περιβαλλοντολογικά συμπόσια που οργανώνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για το περιβάλλον, τα οποία παράλληλα προωθούν και τον διαθρησκειακό διάλογο.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θέσει το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, ο Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος είπε ότι το θέμα είναι γνωστό στην αμερικανική διοίκηση, η οποία επιθυμεί να βοηθήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες του πρώην προέδρου των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον. «Δυστυχώς, δεν καταφέραμε ακόμη να πείσουμε την Άγκυρα αλλά είμαστε αισιόδοξοι» είπε ο Πατριάρχης.

Η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης δεν αντίκειται στα συμφέροντα της Άγκυρας, είπε ο Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος και τόνισε ότι η επαναλειτουργία της Σχολής επιβάλλεται από τη δημοκρατία, τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Άγκυρα πρέπει να μας επιτρέψει να ανανεώσουμε το ανθρώπινο δυναμικό μας, ανέφερε και επεσήμανε ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ένας ζωντανός θεσμός που έχει ανάγκη από νέους ανθρώπους για να εκτελέσει τη θρησκευτική, πνευματική και πολιτιστική αποστολή του. Ο Πατριάρχης χαρακτήρισε τη σημερινή κατάσταση ως «απαράδεκτη» και «ανεξήγητη».

Απαντώντας σε ερώτηση αν έχει κάποια εξήγηση, ο Πατριάρχης κκ. Βαρθολομαίος είπε ότι αν το θέμα της Σχολής θεωρείται πολιτικό θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πρόκειται για μια λανθασμένη προσέγγιση διότι οι ορθόδοξοι της Τουρκίας είναι τούρκοι πολίτες και θέλουν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους μουσουλμάνους συμπολίτες τους.

Ακόμη ανέφερε ότι ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Γεώργιος Παπανδρέου συμπεριέλαβε το θέμα της επαναλειτουργίας της Σχολής της Χάλκης στον πολιτικό διάλογο που θα αρχίσει με την Τουρκία.

«Ελπίζουμε ότι ο πολιτικός διάλογος θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ένα από τα οποία θα είναι και η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

Ο Πατριάρχης καυτηρίασε το γεγονός ότι «ενώ ζούμε σε ένα κοσμικό κράτος, γίνονται διακρίσεις με βάση την θρησκεία»

 


action@hec.greece.org

 


Back to Media Reports Web Page