Η (πολύ σημαντική) επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Μαγκριώτη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο 

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ

Η ελληνική ομογένεια και η Θεολογική σχολή της Χάλκης

 

ΑΠΟΨΗ, ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2002

Της Δέσποινας Συριοπούλου

Η διήμερη επίσκεψη του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Γιάννη Μαγκριώτη πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη μπορεί να μην είχε επίσημο χαρακτήρα, ωστόσο μια ακριβώς τέτοια διάσταση δόθηκε τόσο από τα ελληνικά, όσο και από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Μαγκριώτης

Η λιτή και σεμνή παρουσία του στους χώρους του Πατριαρχείου προσέδωσε στην επίσκεψη και προσκυνηματικό χαρακτήρα. Θα πρέπει να πούμε ότι από πλευράς τουρκικών ΜΜΕ, το θέμα της επίσκεψης παρουσιάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή. Μάλιστα γνωστή τουρκική εφημερίδα φιλόξένισε συνέντευξή του με αρκετά θετικά σχόλια, η οποία αφορούσε τον σκοπό της επίσκεψης. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, ο οποίος και πλαισιωνόταν από μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων – πάντα με γνώμονα τη σημειολογία των κινήσεων – σε μια σειρά από επαφές σε χώρους ιδιαίτερης σημασίας, έδωσε το «στίγμα» της εκεί παρουσίας του. Η επιλογή του χρόνου, τα πρόσωπα με τα οποία συναντήθηκε, οι τόποι που επισκέφτηκε σαφώς και δεν ήταν τυχαία. Και οπωσδήποτε η επίσκεψη αυτή δεν πέρασε στα «πρακτικά» ως μια κίνηση – από πλευράς υπουργείου Εξωτερικών – εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Ομογενειακά ιδρύματα, Πατριαρχείο, Χάλκη. Τρεις σταθμοί στο ταξίδι του κ. Μαγκριώτη με αναμφισβήτητα μεγάλη σημασία τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον ελληνισμό της Πόλης… 

 

Ισορροπίες

Χρονικά το ταξίδι αυτό πραγματοποιήθηκε σε μια έντονα ευαίσθητη περίοδο, με διάχυτη την ανάγκη αλλά και την επιδίωξη να κρατηθούν οι ισορροπίες αφενός και αφετέρου να διατηρηθεί το ήδη υπάρχον – καλό κατά τα φαινόμενα – κλιμα. Λίγο πριν ξεκινήσει ο ελληνοτουρκικός διάλογος σε ένα πρώτο επίσημο επίπεδο, αυτό των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων, ο υφυπουργός Εξωτερικών με την παρουσία του – και μόνο – στην Κωνσταντινούπολη εμμέσως έθεσε αλλά ταυτόχρονα και υπενθύμισε βασικά θέματα, τα οποία απασχολούν την Ελλάδα. Μπορεί η «ατζέντα» του ελληνοτουρκικού διαλόγου να περιλαμβάνει κατά προτεραιότητα το μείζον θέμα της υφαλοκρηπίδας, ωστόσο η ελληνική πλευρά επιθυμεί με σαφή, συνάμα και κατηγορηματικό τρόπο να θέσει επι τάπητος και θέματα όπως αυτό της ελληνικής μειονότητας στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης καθώς και για το άνοιγμα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης. Και αυτό, το υπουργείο Εξωτερικών θέλησε να το υπενθυμίσει με πολύ διακριτικό τρόπο. Ο κ. Μαγκριώτης έδωσε και μόνο με σημειολογικές κινήσεις του τα απαραίτητα αλλά και συγκεκριμένα μηνύματα…

   

Η ελληνική ομογένεια  

Η ελληνική μειονότητα στην περιοχή δεν ξεπερνά πλέον τις τρείς χιλιάδες, όταν κάποτε συμπλήρωνε αρκετά μεγαλύτερο αριθμό. Στην διάρκεια του εικοστού αιώνα ο αριθμός αυτός όλο και λιγόστευε με αποτέλεσμα σήμερα να εξαλειφθεί κάθε ίχνος ελληνικής παρουσίας. Η ανάγκη να στηριχθεί το ελληνικό στοιχείο είναι προφανής, εξίσου και επιτακτική. Για την ελληνική πλευρά εκείνο το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα είναι η τήρηση της συνθήκης της Λωζάνης. Και σύμφωνα με αυτά που ο Ελληνας υφυπουργός δήλωσε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης για την προοπτική ένταξης της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. – αφού τάχθηκε υπέρ της συγκεκριμένης προοπτικής -, είναι προφανές ότι αν η Τουρκία μπει ουσιαστικά – με ο,τι αυτό σημαίνει – στην πορεία μιας τέτοιας κατεύθυνσης, απαραίτητα θα ακολουθήσει και την συνθήκη της Λωζάνης στα σημεία που αφορούν τις μειονότητες και όχι μόνο… 

Αλλωστε και στην δήλωσή του ο κ. Μαγκριώτης, ύστερα από την συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, υπογράμμισε ότι οι ομογενείς όσο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο αποτελούν την γέφυρα φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού λαού. Είναι σαφές από τα όσα ειπώθηκαν ότι και οι διαθέσεις είναι πολύ καλές από ελληνικής τουλάχιστον πλευράς, την ίδια στιγμή όμως είναι και απόλυτα ευκρινές αυτό που επιθυμεί να καταφέρει το υπουργείο Εξωτερικών, την ενίσχυση δηλαδή και την αναζωογόνηση της ελληνικής κοινότητας.

Παράλληλα στις διάφορες συναντήσεις του κ. Μαγκριώτη με ομογενείς που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη, η ελληνική πολιτεία μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών εξέθεσε το έντονο ενδιαφέρον της για την στήριξή τους και ζήτησε επιπλέον προτάσεις συνεργασίας και ανάπτυξης ισχυρών δεσμών με την πατρίδα.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια με την πολιτική των ήπιων τόνων που έχει καθιερώσει ο Γ. Παπανδρέου, η ελληνική μειονότητα χάρη και στην τολμηρή και παρακινδυνευμένη πολλές φορές παρότρυνση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βερθολομαίου, έχει κάνει κάποια δειλά βήματα σε σε πολλούς επιμέρους τομείς. Πολιτιστικές ανταλλαγές, αδελφοποιήσεις, συνέδρια που ενίσχυσε με την παρουσία του και ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος ή ακόμα ο κ. Παπανδρέου, διμερείς διάλογοι σε επίπεδο σωματείων, συναυλίες ήρθαν να δώσουν πνοή στο ίσως – δικαιολογημένα – απογοητευμένο ελληνικό στοιχείο.

 

Η Θεολογική σχολή της Χάλκης

Το δεύτερο μεγάλο θέμα που τέθηκε στην επίσκεψη αυτή αφορούσε το άνοιγμα της Θεολογικής σχολής της Χάλκης. Ο κ. Μαγκριώτης υπογράμμισε σε δηλώσεις του ότι η Χάλκη αποτελεί πολιτιστική και θρησκευτική παρακαταθήκη του γένους. Να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι η σημασία της σχολής όχι μόνο για το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και γενικότερα για την Ορθοδοξία είναι τεράστια.

Αποτελεί πράγματι φυτώριο παραγωγής στελεχών όχι μόνο για το Ιερό Πνευματικό Καθίδρυμα της Κωνσταντινούπολης αλλά και για την Ορθόδοξη Εκκλησία ανα τον κόσμο. Κατά το παρελθόν, έγιναν προσπάθειες για το άνοιγμα της σχολής, όμως οι προτάσεις από την τουρκική πλευρά για τον τρόπο λειτουργίας της σχολής σε καμιά περίπτωση δεν εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η τουρκική κυβέρνηση έδωσε αβίαστα αρκετές υποσχέσεις για το θέμα αυτό, αλλά για κάποιους… άγνωστους λόγους, ποτέ μέχρι σήμερα δεν δρομολογήθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες. Το Μάρτιο (5.03.02) ο κ. Βαρθολομαίος θα συναντηθεί με τον κ. Μπους. Κατά την συνάντηση αυτή, σύμφωνα πάντα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Α», θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν κατά μείζονα λόγο στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο μετά το χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου. Τα όσα θα συζητηθούν, τοποθετούνται στο πλαίσιο της προσπάθειας για την ειρηνική επιρροή του Πατριαρχείου προς τις χώρες του του Ισλάμ λόγω των παραδοσιακά καλών σχέσεων που διατηρεί είτε προσωπικά ο κ.κ. Βαρθολομαίος είτε σε θεσμικό επίπεδο το Οικουμενικό Πατριαρχείο με τους θρησκευτικούς ηγέτες του Ισλάμ. 

Στη διάρκεια της επίσκεψής του κκ. Βαρθολομαίου στο Λευκό Οίκο και έπειτα από την συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπους, θα ακολουθήσουν δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, στις οποίες θα παρέχει τη στήριξή του (;) στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, και όπως αναμένεται θα αναφερθεί στο ρόλο της Ορθοδοξίας παγκοσμίως.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο Αμερικάνος πρόεδρος θα κάνει φωτογραφική αναφορά στην ανάγκη εξεύρεσης λύσης για το άνοιγμα της σχολής της Χάλκης. Εδώ να σημειώσουμε ότι στην πρόσφατη επίσκεψη του πρώην προέδρου της Αμερικής Μ.Κλίντον στο Φανάρι είχαν ακολουθήσει ανάλογες δηλώσεις για το άνοιγμα της σχολής…. Η αμερικάνικη πλευρά άλλωστε φαίνεται πως μάλλον δεν φείδεται παρομοίων δηλώσεων, ιδίως όταν αυτές δεν κοστίζουν τίποτα απολύτως! Πάντως, παρόλα αυτά, οι πληροφορίες επιμένουν πως αυτή την φορά θα υπάρξει κάποια εξέλιξη και μάλιστα λίαν συντόμως στο θέμα της σχολής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η επίσκεψη Μαγκριώτη έγινε λίγο πριν από την επίσκεψη Βαρθολομαίου στο Λ.Οίκο.

Η σημειολογία των κινήσεων αναδεικνύει αυτό ακριβώς το ενδιαφέρον και την στήριξη – εννοείται για άλλη μια φορά – της ελληνικής κυβέρνησης για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Οφείλουμε πάντως να υπενθυμίσουμε πως γενικά το θέμα της σχολής έχει απασχολήσει την αμερικάνικη πλευρά ουκ ολίγες φορές, ιδίως όταν υπήρχαν εκλογές και κυρίως όταν οι διάφοροι επίδοξοι υποψήφιοι – είτε πρόεδροι είτε πολύ περισσότερο γερουσιαστές, όπως η πρώην  πρώτη Κυρία Χίλαρι Κλίντον -, επιζητούσαν εναγωνίως τη στήριξη του ελληνικού λόμπι….


action@hec.greece.org

 


Back to Media Reports Web Page