|
|
|
|
Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο: Το Πρόγραμμα Themis για τη Σχολή της Χάλκης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
Παρασκευή, 3 Μαϊου 2002, Καταχωρήθηκε στις: 00:30
|
|
Tο Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο εγκαινίασε στις αρχές του έτους μια διεθνή εκστρατεία για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης. Ο διευθυντής του ΕΗΚ κ. Ευάγγελος Ρίγος μίλησε στο TGA NEWS για το Ελληνικό Ηλεκτρονικό Κέντρο, τα προγράμματά του και την εκστρατεία για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο οργανωτής της ηλεκτρονικής αυτής εκστρατείας είναι το πρόγραμμα Themis του Hellenic Electronic Center
To Hellenic Electronic Center είναι ένας μη κερδοσκοπικός και μη κυβερνητικός οργανισμός αποδήμων Ελλήνων με έδρα το Delaware των ΗΠΑ που δραστηριοποιείται στο Διαδίκτυο και λειτουργεί χάρις στην εθελοντική εργασία των μελών του.
Με το πρόγραμμα Themis ασχολούνται 30 άτομα αλλά το Hellenic Electronic Center έχει 20000 μέλη.
Οι στόχοι του Hellenic Electronic Center είναι τρεις.
Το Hellenic Electronic Center δεν ασχολείται με εθνικά θέματα. Το πρόγραμμα Themis το οποίο λειτουργεί ανεξάρτητα από το Hellenic Electronic Center είναι αυτό το οποίο ασχολείται με εθνικά θέματα και σαν μέχρι τώρα επιτυχίες του μπορούμε να αναφέρουμε:
Σχετικά με τη Χάλκη (www.greece.org/themis/halki/)
Η Χάλκη είναι η Θεολογική Σχολή που παραδοσιακά τροφοδοτούσε με ιερείς το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης λειτούργησε για 128 χρόνια και έκλεισε με απόφαση της Τουρκικής Κυβέρνησης από το 1971 κάτι που αποτελεί μια απαράδεκτη Εθνική και Θρησκευτική διάκριση σε βάρος της Ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια απλή σχολή ιερέων. Ιδίως μετά την συρρίκνωση της Ελληνικής μειονότητας της Τουρκίας σε λιγότερο από 2.000 άτομα, το κλείσιμο της Χάλκης αποτελεί ένα ουσιαστικό στραγγαλισμό του Πατριαρχείου.
Η Θεολογική Σχολή Χάλκης εγκαινιάστηκε το 1844 επί Πατριαρχίας Γερμανού Δ και η λειτουργία του χωρίζεται σε τέσσερις περιόδους:
Το 1971 η Τουρκική κυβέρνηση με την απόφαση 75/1971 του Συνταγματικού Δικαστηρίου διακόπτει την λειτουργία της Θεολογικής Σχολής, διότι σύμφωνα με το νέο τουρκικό σύνταγμα απαγορεύεται η λειτουργία ιδιωτικών ανώτατων εκπαιδευτηρίων.
Εάν δεν επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης δεν θα υπάρχουν πλέον ιερείς να αντικαταστήσουν τον Πατριάρχη και την Ιερά Σύνοδο όταν κλείσει ο βιολογικός κύκλος της ζωής τους. Με την έννοια αυτή το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης αποτελεί την απόδειξη της πρόθεσης της Τουρκικής Κυβέρνησης να ξεριζώσει και να εξαφανίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινουπόλεως. Ο επικείμενος αφανισμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη είναι συγκρίσιμος με τις καταστροφές αρχαίων Βουδιστικών αγαλμάτων που έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Μέχρι τώρα η Τουρκία αρνείται πεισματικά την επαναλειτουργία της Σχολής, με απώτερο (ανομολόγητο) στόχο ν απογυμνωθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο από ιεράρχες, και κάποια στιγμή οι νόμοι της βιολογίας να οδηγήσουν σε αδυναμία πλήρωσης του Οικουμενικού Θρόνου.
Η απόφαση αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 40 της Συνθήκης της Λοζάννης, του άρθρου 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα άρθρα 1 και 55 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και του άρθρου 24 του τουρκικού Συντάγματος, που αναφέρονται στην προστασία της ανεξιθρησκίας και της ελευθερίας στην μόρφωση.
Σχετικά με τη λειτουργία του προγράμματος Χάλκη
Η προσπάθεια αυτή αν και έχει ξεκινήσει από το Διαδίκτυο έχει οργανωθεί έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σε όλους να υπογράψουν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης ανεξάρτητα από το αν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ ή όχι.
Οι έχοντες πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν αφού επισκεφτούν το web site της Χάλκης το οποίο βρίσκεται στη ηλεκτρονική διεύθυνση www.greece.org/themis/halki να ψηφίσουν για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στην έκκληση η οποία υπάρχει μεταφρασμένη σε 26 διαφορετικές γλώσσες.
Όσοι δεν έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μπορούν να βάλουν το όνομά τους και την υπογραφή τους σε μια έκκληση που θα βρουν σε όλους τους συλλόγους που συμμετέχουν μαζί με μας σε αυτή την προσπάθεια και με αυτό τον τρόπο θα εξουσιοδοτήσουν κάποιο από τα μέλη αυτού του Συλλόγου να εισάγει το όνομά τους στο Web site.
Όποιος θέλει να βοηθήσει περισσότερο σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να εκτυπώσει την έκκληση μαζί με την φόρμα συλλογής υπογραφών που θα βρεί στην ιστοσελίδα http://www.greece.org/themis/halki2/signturcol2.html Και να συλλέξει υπογραφές από γνωστούς και φίλους και ή να τις εισάγει ο ίδιος στο web site ή να τις στείλει την διεύθυνση:
Πανελλήνια Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων, Βασιλέως Ηρακλείου 43, 54623 Θεσσαλονίκη, Greece
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν πάρα πολλές οργανώσεις και σωματεία από όλο τον κόσμο. Μερικές από αυτές είναι:
Ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών, το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Βορείου και Νοτίου Αμερικής, η ΑΧΕΠΑ Καναδά και Αυστραλίας, το Ελληνοκαναδικό Κονγκρέσο, η Ελληνική Κοινότητα της Οττάβα καθώς σχεδόν οι περισσότεροι σύλλογοι του Μοντρεαλ και της Οττάβας.
Οι υπογραφές που συλλέγονται μαζί με την έκκληση στέλνονται κατά ορισμένα περιοδικά διαστήματα (συνήθως μία φορά την εβδομάδα) στον πρόεδρο των Η. Π. Α., τον πρόεδρο της Τουρκίας, στα μέλη των Ηνωμένων Εθνών, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στα κοινοβούλια των ΗΠΑ, στις Εκκλησίες όλων των θρησκειών, στο Πάπα Ιωάννη Παύλο ΙΙ, στον διεθνή τύπο και κοινοποιούνται στα μέλη των κοινοβουλίων Αγγλίας, Αυστραλίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ισπανίας, Καναδά, Κύπρου, Ολλανδίας, Ρωσίας, και Σουηδίας
Σε 5500 μέλη κοινοβουλίων.
Το Hellenic Electronic Center και η συντονισμένη προσπάθεια όλων των συλλόγων και οργανισμών που δουλεύουν μαζί μας καθώς και οι 20000 υπογραφές από όλα τα μέρη του κόσμου πέτυχαν να κινητοποιήσουν τα κοινοβούλια ΗΠΑ και Καναδά. Έτσι έχουμε ένα Resolution από τον κ. Biliraki μέλος του Κογκρέσου των ΗΠΑ, ενα Statement που εκφωνήθηκε από τον κ. John Cannis βουλευτή του Scarborough, μέσα στο House of Commons (το κοινοβούλιο) του Καναδά και μία επιστολή η οποία συντάχτηκε από την αντιπρόεδρο της Βουλής του Καναδά κ. Ελένη Μπακοπάνου και η οποία απευθύνθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας ζητώντας να τοποθετηθεί η κυβέρνηση του Καναδά απέναντι στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
Όλα αυτά καθώς και η δημοσιεύσεις στον διεθνή τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο σχετικά με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής υπάρχουν μέσα στο web site της Χάλκης του οποίου την ηλεκτρονική διεύθυνση θα μου επιτρέψετε να αναφέρω για μια ακόμα φορά: http://www.greece.org/themis/halki
|
|
![]() action@hec.greece.org
|