anemos.gif (16732 bytes)©


Άνεμοι, άνεμοι, άνεμοι.........

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ
"ΤΡΑΜΟΥΝΤΑΝΑ"
βόρειος άνεμος που φέρνει τα μηνύματα από το βορρά. Το βοριαδάκι πολλές φορές τσουχτερό, άλλοτε πάλι πιο μαλακό έγινε από τους ποιητές ήρωας για αρκετές σταξίες.
Του μικρού παράγγειλα να είναι καλό παιδάκι
Μη μου χτυπάει πορτόφυλλα και στο παραθυράκι.....

που πάει να πει πως είναι άνεμος ζωηρός και ατίθατος, κάνει ζαβολιές και βάζει σε μπελάδες τη μάνα του.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ
"ΒΑΡΔΑΡΗΣ"
Έχει το ίδιο όνομα με το μεγάλο μας ποτάμι, τον Αξιό. Αξιός η Βαρδάρης κι άνεμος μου μαζί του βρίσκει δρόμο και πέρασμα προς το Θερμαικό. Τρέχουν αδελφωμένοι, σαν φίλοι, χιλιάδες χιλιόμετρα, διασχίζουν βουνά και κάμπυς και φτάνουν στην όμορφη Υεσσαλονίκη μας. Ο ένας, ο ποταμός, χύνεται στη θάλασσα. Ο άλλος, ο άνεμοσ, επιτίθεται στα δέντρα, στα σπίτια, σους ανθρόπους. Αν περπατάτε στην παραλία της Θεσσαλονίκης κρατάτε γερά το καπέλο σας γιατί αλλιώς θα το δείτε να ταξιδεύει μαζί με τα καράβια. Αλλά κι εσείς οι ίδιοι προσέχετε πολύ μήπως ψάχνοντας για το καπέλο γίνετε χειμερινοί κολυμβητές. Ο Βαρδάρης δεν αστειεύεται. Φυσάει αλύπητα.
ΜΑΡΤΙΟΣ
"ΓΡΑΙΓΟΣ"
Βορειοανατολικός άνεμος. Το ονομάτου θυμίζει τον Έλληνα. Γραικό, Greek, Grecque. Γραίγος λοιπόν, Έλληνας, δυνατός σαν ομηρικός ήρωας με τριχωτά στήθη, γενναία μπράτσα, ηλιοψημένος και λεβέντης. Έρχεται από το βορρά και την Ανατολή δηλαδή από εκεί που η πατρίδα μας έχει βαθιές πολιτιστικές ρίζες γιά να μας θυμίσει την πολύ παλιά μας Ιστορία, τις δόξες του Έλληνισμου και τη αιωνιότητά του. Κι έτσι λεβέντης και δυνατός που είναι σπρώχνει το άρμα της Άνοιξης γεμάτο μαργαρίτες και χαμομήλια και τα μπουμπούκια της παπαρορούνας έτοιμα.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ
"ΛΕΒΑΝΤΕΣ"
Να χαμηλώναν τα βουνά να 'βλεπα το Λεβάντε.....
λέει ενα παλιό τραγούδι.
Ανατολικός άνεμος. Ο Λεβάντες είναι άνεμος που μαζί με τον ήλιο έρχεται από την Ανατολή και φυσάει πάνω από τισ παπαρούνες και τα τριαντάφυλλα σκορπίζοντας ανοι3ιάτικα αρώματα στην Ελληνική γη. Μαζί με το φίλο του τον Πυνέντε υκακούει στις εντολές του ήλιου:
Πυνέντε και Λεβέντε μου
ένα ραπόρτο κάντε μου......

Τριγυρίζουν πάνω από τα ψυλά σπίτια και τα καμπαναριά, κατεβαίνουν χαμηλά και ακούνε τα παράπονα των ανθρωπων, ταξιδεύουν με τα βαρκάκια και τα καράβια, επιβλέπουν τις στεριές και τις θάλασσες.
ΜΑΙΟΣ
"ΠΟΥΝΕΝΤΕΣ"
Στο μακρινό ξβκλήσι που Πουνέντε....
Χούγια κια Νταν! Ξεχύθηκε από τις καμπάνες,
ο άνεμος.
ΙΟΥΝΙΟΣ
"ΖΕΦΥΡΟΣ"
Γλυκός απαλός νέος και όμορφος που οι αρχαίοι μας πρόγονοι τον είχαν της θεάς Αφροδίτης. Φυσούσε κι έδιωχνε την κάψα του καλοκαιριού από τα τρυφερά μάγουλά της. Γύσαγε κι ανέμιζαν τα λαμπερά μαλλιά της και τα γυμνά της πόδια δροσίζονταν στη σμαραγδένια χλοή. Οι νεράιδες του Ζέφυρου είναι χάδι και φιλί πάνω στην Ελλάδα που κοιματίζει γαλανόλευκη με τις στεριεές της και της θάλασσες, τ' αμπέλια και τις χρυσές ελιές.
ΙΟΥΛΙΟΣ
"ΛΙΒΑΣ"
Ο Λίβας που καίει τα σπαρτά.....
Καυτός άνεμος που έρχεται από τη βόρεια Αφρική πέφτει στα νερά της Μεσογείου και λούζεται, δροσίζεται και ξαναβγαίνει στάζοντας στάλες γαλανές. Η ανάσα του καυτή φρυγανίζει το τοπίο, ξεροψήνει τα χόρτα, την πέτρα, την άμμο.
και τις κοπέλες τις μικρές
που καίγουνται στις αμμουδιές

Σαν το Δία έχει χρυσά γένια και εξαιτίας υοθς χρυσαφίζουν τα σπαρτά, οι θυμωμιές, και οι ξανθές παραλίες δίπλα στα γαλανά νερά.
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
"ΜΕΛΤΕΜΙΑ, ΜΕΛΤΕΜΑΚΙΑ"
Ποιός έχει βρεθεί σε νησί και δεν έχει αισθανθεί τον άνεμο που παίρνει τα μαλλιά, τα ρούχα, την πετσέτα στην παραλία, την ομπρέλα, να σηκώνει και την άμμο και να αγριεύει τη θάλασσα. Τα μελτέμια παίζουν με τη θάλασσα και τα βαρκάκια, με τα κλαδιά των δέντρων αλλά και με τα τραπεζομάντιλα των υπαίθριων εστιατορίων. Όμως, φέρνουν δροσιά κι απόλαυση κάψα του Αυγούστου.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ
"ΟΣΤΡΙΑ"
Νότιος άνεμος η Νοτιάς
Ε! Όταν φυσάει νοτιάς έχουμε υγρασία κι έτσι η γη ετοιμάζει τους σπόρους να καρπίσουν, τα δέντρα να γεννήσουν. Νοτιάς λοιπόν, σημαίνει γονιμότητα και καρποφορία. Βέβαια σκουριάζει και τα σίδερα και τρυπάει τα κόκαλα, που λέει ο λογος, όταν είναι στησ κακές του. Γιατί ο Νότιος είναι πειραχτήρι. Φυσάει στισ κάτασπρες αυλές και στις θολωτές καμάρες σφυρίζει, ψυθυρίζει, πεισμώνει είναι δηλαδή ένα ζιζάνιο, αγόρι ελληνόπουλο που παίζει αλλα και δημιουργεί.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
"ΓΑΡΜΠΗΣ"
Νοτιοδυτικός άνεμος.
Δίνει κι αυτός σήμα ότι το καλοκαιράκι τελείωσε οριστικά και φεύγουν οι ζέστες για τις κρυψώνες του ηλίου. Φυσάει Γαρμπής κι ετοιμάζονται τα χρυσάνθεμα του Αη-Δημήτρη που λάμπουν σαν μικροί ήλιοι μέσα στο διάφονο ανθοδοχείο. Και αν το σύννεφο δε φέρει βροχή θα ξεδιπλωθουν οι σημαίες στην εθνική γιορτή και θα συντροφεύσουν τα παιδιά στην παρέλαση.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ
"ΣΟΡΟΚΟΣ"
Νοτιοανατολικός άνεμος η Σοροκάδα, που άμα θυμώσει αλίμονο σ'όπιο άμυαλο βγει με το καράβι του στο πέλαγο. Βίδες και λαμαρίνες στον πάτο της θάλασσας θα γίνει. Δεν αφήνει τίποτα όρθιο. Σοροκάδα σημαίνει: δέστε καλά στο μουράγιο, μαζέψτε τα πανιά, φουντάρετε τις άγκυρες, βάλτε κλειδιά κι κι αμπαρωθείτε στα σπίτια. Ανάψτε κεριά στον αη Νικόλα γιατί η Σοροκάδα δε σηκώνει λεβεντιά κι οπιος την περιφρονεί τιμωρείται.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ
"ΜΑΙΣΤΡΟΣ"
Το όνομα του θυμίζει άρχοντα. Μαίστρος, μαγιστρος, μαιτρ, μαστερ.
Φύσα μαίστρο δροσερέ κι αέρα του πελάγου να πας τα χαιρετίσματα στου Δράμαλη τη μάνα....
λέει ένα δημοτικό τραγούδι που δίχνει τη λεβεντιά των Ελλήνων και τη νίκη τοθς στα Δερβενάκια κατά του Τούρκου πασά Δραμάλη το 1922. Κι έτσι άνεμος και Ελευθερία πνέουν μαζί στην Ελληνική γη.

Return to Anemos


Copyright © 1997 Anemos & HEC All Rights Reserved