Hellenic Electronic Center

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Home

Στάθης Πολυχρονιάδης

E-mail Print PDF

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Επιτρέψτε μου να σας στείλω τις εντυπώσεις μου από την Ξάνθη.

Πέρασα τρεις όμορφες μέρες στην Ξάνθη. Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή, 5 – 6 και 7 Ιουλίου, 3 μέρες στην όμορφη Ξάνθη.

1. Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι μια όμορφη πόλη. Όμορφη γιατί είναι η πόλη του μέτρου, με την αρχαία έννοια του όρου (αποφυγή ακροτήτων, συμμετρία, ορθή αναλογία). Η Ξάνθη είναι μετρημένη σε όλα. Δεν είναι μόνο η αρχιτεκτονική της παλιάς πόλης (το κύριο χαρακτηριστικό της), δεν είναι μόνο η ευγένεια των κατοίκων της (τη συναντάς σε όλες τις μικρές πόλεις), είναι το άρωμα της πολυπολιτισμικότητος, που της χαρίζει αυτή τη ξεχωριστή ομορφιά. Θα δεις κοπέλες με μαντήλες, όπως θα δεις και «καυτά» σορτάκια, δίπλα – δίπλα. Θα περπατήσεις στο εξαιρετικά μεγάλο παζάρι της (έχει απ’ όλα σε απίστευτες τιμές) και θα πιείς τον καφέ σου στα υπερσύγχρονα καφέ στην ίδια γειτονιά. Μια μετρημένη πόλη με μεγάλη όρεξη για ζωή. Η νέα γενιά δίνει το ρυθμό (ακόμη και στα μπαράκια το βράδυ) και οι τοπικοί άρχοντες κάνουν το καθήκον τους.  Σε πόσες πόλεις θα δεις προτομές σύγχρονων Δημάρχων; Στην Ξάνθη θα δεις την προτομή του Φίλιππου Αμοιρίδη. Όπως θα δεις ακριβώς δίπλα και τα κουρέλια με τα συνθήματα να κρέμονται στα κτίρια του Πανεπιστημίου. Κατάλοιπα μιας άλλης εποχής, όταν κάποιοι φοιτητές μας (ευτυχώς λίγοι) είναι ακόμη πρωτοπόροι στην άρνηση και στον συντηρητισμό, ενάντια σε μια κοινωνία που προσπαθεί να αλλάξει.

Η Ξάνθη φιλοξένησε αυτές τις τρεις μέρες το 1ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στη Θράκη, που εμπνεύστηκε το Hellenic Electronic Center και συνδιοργάνωσε με το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης  και τη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης.

2. 1ο Πανελλήνιο Πολιτιστικό Αντάμωμα στη Θράκη

Αγαλλίαση, χαρά, αισιοδοξία και χρώματα, πολλά χρώματα. 45 πολιτιστικά σωματεία, 45 χορευτικά συγκροτήματα και πολλοί μουσικοί παραδοσιακών χορών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης. 45 Πολιτιστικά σωματεία, από πόλεις και χωριά, απ’ όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τον βόρειο Έβρο, έστειλαν τους χορευτές τους στην Ξάνθη. Νέα παιδιά (και όχι μόνο) ξόδεψαν για να έρθουν, για να μας δείξουν την αγάπη τους για τις Ελληνικές παραδόσεις, για την Ελληνική Πατρίδα. Είχα την μεγάλη χαρά και την τιμή να τους παρακολουθήσω όλους. Γεμάτοι ζωντάνια και ενθουσιασμό χόρεψαν με την ψυχή τους χαμογελώντας. Ένα χαμόγελο γεμάτο υπερηφάνεια και αισιοδοξία. Δεν μπορείς να ξεχωρίσεις κανέναν, γιατί όλοι τους ήταν οι καλύτεροι. Μια ειδική μνεία όμως πρέπει να γίνει για τους πιο μακρινούς χορευτές, αυτούς που ήρθαν από την Αμερική. Συγκινήθηκα. Παιδιά, που ανεξάρτητα του χρώματος του δέρματός τους, χόρεψαν για την Ελλάδα. Χόρεψαν με κέφι και με ένα χαμόγελο που ξεχείλισε από τα στόματά τους και γέμισε όλη την πλατεία. Αυτή είναι η Οικουμενική Ελλάδα, η γνήσια Ελλάδα. Δεν φορτίστηκαν μόνο οι πολιτιστικές μας και οι πατριωτικές μας «μπαταρίες», αλλά είδαμε μπροστά μας ζωντανή την Πατρίδα μας και καταλάβαμε γιατί η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.

Συγχαρητήρια στον Καπετάν Βαγγέλη Ρήγο, στη κα. Θωμαή Κακούλη, τους συναδέλφους από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης κ. Δημήτρη Γεωργίου και κ. Γιώργο Κυριακού και κυρίως την κα. Ευτέρπη Στάντσιου Πρόεδρο του Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης   και τον κ. Νίκο Χατζημηλιούδη, Πρόεδρο της Φιλοπροόδου  Ένωσης Ξάνθης.

3. HEC

Χαρά και ελπίδα για όσα έβλεπες. Θλίψη και συντριβή για τη μεγάλη απουσία. Την απουσία των μελών του HEC. Μια απουσία «ηχηρή», πιο δυνατή από τη μουσική που ακουγόταν. Μια απουσία, που ειλικρινά με συγκλόνισε. Τι νόημα έχουν οι μεγάλοι αριθμοί των εν δυνάμει «μελών», τι νόημα έχουν τα χιλιάδες e-mails, που ανταλλάσσονται μεταξύ μας, τι νόημα έχει η «ηλεκτρονική» αγάπη για την Πατρίδα, όταν είμαστε ανίκανοι να βρεθούμε 10 άτομα μαζί για να χειροκροτήσουμε τους συντελεστές της μεγαλειώδους εκδήλωσης. Προτείνω να κάνουμε αυτό που έκανε και το ΙΚΑ, για να διαπιστώσει τους χιλιάδες εικονικούς συνταξιούχους. Όλοι να στείλουμε ένα e-mail, που να λέει «Ναι, είμαι μέλος του HEC». Τα υπόλοιπα «εικονικά» μέλη να διαγραφούν. Τι νόημα έχει να ανήκουμε κάπου, όταν δεν θέλουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε τη συμμετοχή μας.

4. Μύκη

Την Κυριακή, μετά την δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων από τους Κρητικούς στο άγαλμα του Βενιζέλου, επισκεφτήκαμε τη Μύκη, τη Βιβλιοθήκη της Μύκης, ενός Ελληνικού φάρου στην καρδιά της Ροδόπης. Είναι δύσκολο σε ένα e-mail να περιγράψεις το όλο θέμα των Πομάκων της Θράκης. Ας αρκεστούμε σε μια αναμνηστική φωτογραφία, που μου έστειλε η αγαπητή Θωμαΐς: http://micronano2012.physics.auth.gr/library/Miki_Library.jpg. Μια εικόνα, χίλιες λέξεις.

Συγχωρέστε μου την πολυλογία, αλλά είμαι ακόμη συγκινημένος. Ξενύχτησα για να γράψω αυτή την ανταπόκριση. Όσοι είχαμε την τύχη να είμαστε στην Ξάνθη τις τρεις αυτές μέρες, ζήσαμε κάτι μοναδικό. Είναι κρίμα η εκδήλωση αυτή να μην καθιερωθεί, να μην ξαναγίνει του χρόνου. Στην Ελλάδα της κρίσης έχουμε ανάγκη τέτοιων εκδηλώσεων.

Φιλικά, Στάθης Πολυχρονιάδης

 

Prof. E.K. Polychroniadis

Department of Physics

Aristotle University of Thessaloniki

Thessaloniki 54124, Greece

Tel.: +30.2310.998163

Fax: +30.2310.998241

e-mail: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it

 
Copyright © 2023 Hellenic Electronic Center. All Rights Reserved.

Main Menu

MiniCalendar

«  June 2023  »
MoTuWeThFrSaSu
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 

HEC Sponsors

greece.org - US Website Sponsor
ehk.gr - GR Website Sponsor

facebook

Polls

Parthenon Marbles
 

Credit or PayPal

Enter Amount: