Introduction

The Cavafy Museum, Alexandria
In English
In Greek

Give back the Elgin Marbles -- an article by Cavafy
In English
In Greek

A selection of poems by Cavafy

Back to Alexandria Home Page

Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε το 1863 στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου έξησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Το διαμέρισμα όπου έζησε τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του στην οδό Lepsius (που τώρα έχει πάρει το όνομα Charm el Sheik από τον χώρο στην είσοδο του κόλπου Aquaba) έχει μετατραπεί σε μουσείο σχετικά με την ζωή και το έργο του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή.

Μετά τον θάνατο του Καβάφη το 1933, το διαμέρισμά του μετατράπηκε σε φθηνό πανδοχείο. Ενα υποτυπώδες μουσείο δημιουργήθηκε αργότερα στον πάνω όροφο του Ελληνικού Γενικού Προξενείου στην Ελληνική Συνοικία του Chatby στην Αλεξάνδρεια.

Αν και τα έπιπλα του ποιητή πουλήθηκαν από τους κληρονόμους του, η βιβλιοθήκη του διασώθηκε από τον εξέχοντα Καβαφολόγο καθηγητή Γεώργιο Σαββίδη.

Η Διεθνής Επιτροπή Καβάφη ενοικίασε το διαμέρισμα του ποιητή το 1991 και το Μουσείο Καβάφη άνοιξε για το κοινό στις 16 Νοεμβρίου 1992.

Με την βοήθεια των φίλων του, το διαμέρισμα πήρε κάποια από την "ατμόσφαιρα" της ζωής του - με την βοήθεια φωτογραφιών ανακατασκευάστηκαν τα έπιπλα και ο χώρος.

Το Μουσείο Καβάφη περιέχει μεγάλο φάσμα βιβλιογραφικού υλικού, μεταφράσεις της ποίησης του Καβάφη σε 20 γλώσσες από 40 συγγραφείς, και τα περισσότερα από τα 3000 άρθρα και εργασίες που γράφτηκαν για την ποίησή του.

Επίσης γίνεται αναφορά στις σημαντικές προσωπικότητες που επηρρεάστηκαν από τον Ποιητή - μία αίθουσα είναι αφιερωμένη στον συγγραφέα Στρατή Τσίρκα.

Η Αλεξάνδρεια που γνώρισε ο Καβάφης είναι πολύ διαφορετική από την πόλη που γνωρίζουμε σήμερα - μια πόλη που απεικονίζεται στα έργα του, αλλά και στα έργα επίσης των E.M.Foster, Lawrence Durell, και του Στρατή Τσίρκα.

Ο ποιητής έζησε σε μία περιοχή στριμωγμένη ανάμεσα στην κακόφημη συνοικία Attarin και στο πολυάσχολο εμπορικό κέντρο μιας πόλης που αναγνωρίζεται σαν σταυροδρόμι πολιτισμών - αυτό που ο Καβάφης είχε ονομάσει "πρωτεύουσα αναμνήσεων". Το σπίτι του Καβάφη βρισκόταν ανάμεσα στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Ελληνικό Νοσοκομείο, και τους οίκους ανοχής της πόλης, που ο ποιητής χαρακτήριζε σαν "ο Ναός της Ψυχής", "ο Ναός του Σώματος" και "ο Ναός της Σαρκός".

Το τελευταίο σπίτι του Καβάφη, που και πριν την μετατροπή του σε μουσείο αποτελούσε προσκύνημα, είναι ένας σημαντικός σταθμός για κάθε έναν που επισκέπτεται την Αλεξάνδρεια.