Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ



Μέρος πέμπτο: απόψεις Βρετανών σχετικά με την επιστροφή των μαρμάρων «Αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες με το μάρμαρο και αναγκάστηκα να γίνω λίγο βάρβαρος.»
ο Lusieri προς τον Έλγιν.

 

Η δεύτερη απόπειρα του Έλγιν να πουλήσει τα μάρμαρα στη βρετανική κυβέρνηση οδήγησαν σε διένεξη στη Βουλή, κατά την οποία ο βουλευτής Sir John Newport είπε για τον Λόρδο Έλγιν: « ο ευγενής Λόρδος εκμεταλλεύτηκε τα πλέον ανομα μέσα (δηλ. τη δωροδοκία) και διέπραξε την πιο σκανδαλώδη λεηλασία.»

Την ίδια μέρα, ο ομιλητής του Κοινοβουλίου σημείωσε στα πρακτικά: «η αίτηση του Λόρδου Έλγιν καταχωρήθηκε. Διαμφισβητήθηκαν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του της συλλογής . Επιπλέον επικρίθηκε η συμπεριφορά του.»

frieze

Στους πρώτους ανθρώπους που επέκριναν τον Λόρδο Έλγιν συγκαταλέγεται και ο βουλευτής H. Hammersley. Υποστήριξε ότι σε περίπτωση που κάποια μελλοντική ελληνική κυβέρνηση ζητούσε τα μάρμαρα πίσω, η Αγγλία θα έπρεπε να τα επιστρέψει χωρίς περαιτέρω διαδικασίες ή άρνηση.

Οι Dodwell και Clarke πρότειναν την επιστροφή τουλάχιστον του μαρμάρινου πλαισίου του Ερεχθείου και του ιωνικού κίονα.

Επίσης, το 1890, ο Franklin Harrison στο κύριο άρθρο του περιοδικού «19ος αιώνας», το οποίο δημοσίευσε με τον τίτλο «Επιστρέψτε τα Ελγίνεια μάρμαρα!», υποστηρίζει ότι τα γλυπτά ήταν περισσότερο αγαπητά στους Έλληνες από ότι στους Βρετανούς.

Επιπλέον, ο βουλευτής και γραμματέας τότε του πρωθυπουργού Philip Sassoon έγραψε στους Times το 1928, ότι τα έξοχα ερείπια του Παρθενώνα και η φωτεινή ατμόσφαιρα της Αθήνας αποτελούσαν καταλληλότερη θέση για τα πιο αρμονικά γλυπτά του κόσμου από ότι το Βρετανικό Μουσείο.

Μέρος πρώτο:
Η κατασκευή του Παρθενώνα
Μέρος δεύτερο:
Η απογύμνωση του Παρθενώνα
Μέρος τρίτο:
Τα ελγίνεια μάρμαρα στο Λονδίνο
Μέρος τέταρτο:
Σύγχρονα σχόλια για τη λεηλασία
Μέρος πέμπτο:
απόψεις Βρετανών σχετικά με την επιστροφή

Return to Home Page