Vergina Star
Home Page
Themis Web Site

ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ ΠΕΡΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

(24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2002)

ΤΟΥ ΔΗΜ. Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΦΙΛΟΛΟΓΟΥ Τ. ΛΥΚΕΙΑΡΧΟΥ

Προ ολίγων εβδομάδων διετυπώθη ο ανιστόρητος ισχυρισμός εξ επισήμων χειλέων ότι η Τουρκία είναι δύναμη Ευρωπαϊκή από τον 16ον αιώνα κλπ. Εξ αφορμής του προκληθέντος ιστορικού προβληματισμού ο υπογράφων εδημοσίευσε σύντομον ιστορικόν μελέτημα από των ιδίων στηλών της εφημερίδος. ("Η Τουρκία δύναμις Ευρωπαϊκή ή Ασιατική¨" "ΕΣΤΙΑ" 4, 5 και 6 Φεβρουαρίου 2003, σελ.5)

Παραλλήλως και εν απαρχή του νέου έτους επλανήθησαν και πλανώνται εις τον διεθνή ορίζοντα κάποιοι περίεργοι ισχυρισμοί επί σκοπώ δήθεν απομυθοποιήσεως του Μεγ. Αλεξάνδρου. Το Χόλλυγουντ, λέγεται, ετοιμάζει να γυρίση ταινία με θέματα από την αρχαίαν Ελληνικήν Ιστορίαν και μάλιστα από την ζωήν του Μεγ. Αλεξάνδρου. Ήδη έχει δημοσιευθεί ότι ο Αλέξανδρος ήτο "ομοφυλόφιλος" και ότι ήτο "Μη ¨Ελληνας". Αυτά είχε παρουσιάσει και η τηλεόρασις.

Η ταινία δεν έχει γυρισθεί ακόμη και επομένως δεν είναι δυνατόν ΄να κρίνη κανείς το θέμα θετικά και με ασφάλειαν.

Δυστυχώς άλλα παράλληλα υβριστικά άρθρα δημοσιεύονται περί του Μ. Αλεξάνδρου που πλήττουν την ιστορικήν ευαισθησίαν του Ελληνικού Λαού. Η Βρετανική εφημερίδα "Ντέιλι Μέιλ" παρουσίασε τον Μ. Αλέξανδρον ώς "μέθυσο", "πότη", "σεξομανή", "διαστροφικό άτομο", και "χασάπη". Ακολούθως ο ιστοριοδίφης Τρέβορ Γκρόουβ ηθέλησε να απομυθοποίηση τον Μ. Αλέξανδρον. Πώς? Με το να αναδείξη και να παρουσιάση στοιχεία σκοτεινά του χαρακτήρος του, τα οποία οι αρχαίοι ιστορικοί ηγνόησαν και τα "γνωρίζει" εν επαρχή 21ου αιώνος ο αρθρογράφος και φυσικά δεν το επιβεβαιώνουν τα εν λόγω στοιχεία οι σύγχρονοι ιστορικοί, έγκριτοι και μή. Ο αυτός αρθρογράφος Γκρόουβ εμφανίζει τον Αλέξανδρον και τον παιδικόν του φίλον Ηφαιστίωνα ως "εραστές" του με τον αιτιολογικόν ότι το φαινόμενον αυτό "ήτο σύνηθες στην Αρχαία Ελλάδα". Απεικονίσεις και απόψεις παρομοίων σημείων δεν νομίζομεν ότι εξυπηρετούν την ιστορικήν πραγματικότητα, απεναντίας βλάπτουν την ιστορικήν αλήθειαν.

Τα στοιχεία αυτά, έστω και αν έχουν ίχνος αλήθειας τινός αντιπροσωπεύουν την "ήσσω¨ιστορίαν. αλλ' επί πλέον αποφαίνεται ο αρθρογράφος Γκρόουβ (Τύπος 9-1-2003), ότι ο Αλέξανδρος δέν αξίζει την φήμην εκείνην, της οποίας απολαμβάνει δια μέσου των αιώνων προς διαφωτισμόν.

Χάριν όμως της ιστορικής αλήθειας και των νέων ανθρώπων συνοπτικώς, αλλά και με αντικειμενικότητα, επιβάλλεται να φωτισθούν τα ακόλουθα στοιχεία

1) Ο Αλέξανδρος ήτο Μακεδών και Έλλην. Η περίοδος της νεότητος του παρουσίαζεται από τους ιστορικούς πλήρης ελληνοπρεπούς ορθής αγωγής και ηθίκής διαπαιδαγωγήσεως. οι αρχαίοι ιστορικοί παρέχουν αφειδείς πληροφορήσεις περί αυτού. Δεν θα γίνει αναφορά λεπτομερής περί της καταγωγής του Αλεξάνδρου εν γένει.

Το βέβαιον είναι ότι .. ο βασιλικός οίκος της Μακεδονίας ήτο υπερήφανος διά την εξ' Αργεαδών-Τημενιδών καταγωγήν του, από αιώνων δε εκαλιέργει ευλαβώς, αλλά και επειδεικτικώς τον θρύλο της εκ του Άργους της Πελοποννήσου μεταναστεύσεως του ιδρυτού της δυναστείας Περδίκκου, ... Είναι πάντως βέβαιον ότι η λεγόμενη των Αργεναδών δυναστεία εβασίλευε εν Μακεδονία τουλάχιστον από τεσσάρων αιώνων, αφ'οτου ανήλθεν εις τον θρόνον ο Φίλιππος. Κατά το μακρόν τούτο διάστημα, οι Μακεδόνες βασιλείς δεν έπαυσαν να διακηρύττουν ότι ανήκουν είς την ελληνικήν εθνότητα και να προβάλλουν τας περγαμήνας των ως απογόνων του Ηρακλέους, υιού του Διός, ανέγραφεν από ετών ο αείμνηστος καθηγητής της Ιστορίας (Α.Β. Δασκαλάκης. "Η Ελληνική νεότης του Μεγ. Αλεξάνδρο¨", "Πλάτων τ. ΙΑ' τευχ. 21 1959, σελ. 99) Αναμφισβητητον επίσης είναι ότι όλοι οι προγενέστεροι βασιλείς της Μακεδονίας ετύγχανον λαμπράς ελληνικής ανατροφής και παιδείας αφού προσεκαλούντο παιδαγωγοί και διδάσκαλοι των από την κυρίως Ελλάδα. Μάλιστα ο πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, ο Φίλιππος (386-336 π.Χ) ορφανός από παιδί πατρός, δια των φροντίδων της μητέρας του εμορφώθη ελληνοπρεπώς. Και όπως αναφέρει ο ιστορικός Διόδωρος ο Σικελιώτης (90-21 π.Χ) κατά το διάστημα της ομηρείας του εις Θήβας, που διήρκεσε τρία χρόνια, εκπαιδεύεται στρατιωτικώς και πολιτικώς, με ελληνικά κριτίρια, αφού είχε στεγασθή στο σπίτι του πατέρα του Επαμεινώνδα. Μάλιστα, λέγεται ότι έλαβε πυθαγόρειον μορφωτικήν αγωγήν. Ακόμη ο Ισοκράτης, ο φιλόσοφος και ρήτωρ (436-338 π.Χ) έκαλούσε τον Φίλιππον ως ακραιφνή Έλληνα να ενώση τους Έλληνας και να αναλάβει ως ηγέτης την κατά των Περσών εκστρατείαν των Πανελλήνων, αφού ονομάζεται πραγματικός απόγονος του Ηρακλέους.


 

Back to Media Reports

 

Copyright © 2003 HEC All Rights Reserved (server HEC1)