Home
Introduction
The Founding of EKA and its history
to the end of the 19th Century
EKA in the 20th century
EKA today
Past Presidents and Committee members of EKA The Alexander the Great Centre of Post-Graduate Studies and Research |
Το 1990 ένας άλλος αλεξανδρινός επιχειρηματίας, ο Στέφανος Ταμβάκης, ανέλαβε την προεδρία. Σε ηλικία 37 ετών, ήταν ο νεότερος πρόεδρος της Ε.Κ.Α. που εκλέχτηκε ποτέ.
Ε. Κ. Α. - Σ Κ Ο Π Ο ΙΟ Στέφανος Ταμβάκης και οι οκτώ συνάδελφοί του στην εκτελεστική επιτροπή της Ε.Κ.Α. προσπαθούν να αναβαθμίσουν και να παρατείνουν τη ζωή της ελληνικής κοινότητας στην Αίγυπτο. Συνεργάστηκαν στενά με τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιο Γ΄ και συνεχίζουν με τη συνεργασία και την υποστήριξη του σημερινού Πατριάρχη Πέτρου VII, καθώς σκοπεύουν στην αναστροφή της διαρροής και στη συνέχιση της δυναμικής ελληνικής παρουσίας στην Αλεξάνδρεια κατά τον 21ο αιώνα:1. Η Ε.Κ.Α. συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), ένα μη κυβερνητικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αντιπροσωπεύει τους αποδήμους Έλληνες. Το 1995, ο Στέφανος Ταμβάκης εκλέχτηκε περιφερειακός πρόεδρος Ασίας-Αφρικής του Σ.Α.Ε. και το περιφερειακό γραφείο του Σ.Α.Ε., το οποίο εκπροσωπεί τους Έλληνες που ζουν στις δύο αυτές ηπείρους, εγκαταστάθηκε μέσα στα κτήρια της Ε.Κ.Α. Μέσα από το Σ.Α.Ε., η ελληνική κοινότητα στοχεύει στην επαφή με τις άλλες ελληνικές κοινότητες του εξωτερικού και να λάβει ενεργό μέρος στην δημιουργία και την υποστήριξη του οικουμενικού ελληνισμού. 2. Η Ε.Κ.Α. καταβάλλει κάθε προσπάθεια να συσφίγξει τους δεσμούς, να ενδυναμώσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές και να αναπτύξει τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Είναι σε θέση να υπερηφανεύεται ότι, οι σχέσεις μεταξύ της ελληνικής κοινότητας, της ελληνικής κυβέρνησης και των αιγυπτιακών αρχών, ποτέ δεν ήσαν στενότερες. 3. Η Ε.Κ.Α. δράττεται κάθε ευκαιρίας για να προβάλει το όνομα της Αλεξάνδρειας και τις δραστηριότητες των Ελλήνων αυτής καθώς και τις δυνατότητες για τους Έλληνες της Αιγύπτου και των Αιγυπτίων της Ελλάδος μέσα από ελληνο-αιγυπτιακούς συνδέσμους και οργανισμούς και στις δύο χώρες. 4. Η Ε.Κ.Α. προτείνει την αναζωογόνηση του τελευταίου Τετραγώνου του Chatby, με την εγκαθίδρυση μιας Σχολής αρχαιολογικών και κλασικών σπουδών που θα φέρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος», ενισχύοντας έτσι τη συνέχιση μιας δραστήριας ελληνικής παρουσίας στην Αίγυπτο και τη διαρκή πολιτιστική ανταλλαγή μεταξύ των δύο χωρών.
Ε. Κ. Α. - ΔραστηριότητεςΕκκλησίεςΗ Ε.Κ.Α. συντηρεί και λειτουργεί τις ακόλουθες έξι εκκλησίες: Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου, στο χώρο του γηροκομείου Προφήτη Ηλία Αγίας Αικατερίνης, στο κτήριο του άλλοτε Μπενακείου ορφανοτροφείου και σήμερα Γενικού Προξενείου της Ελλάδας. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο χώρο του νεκροταφείου της ελληνικής κοινότητας. Σ χ ο λ ε ί α Στα σχολεία της ελληνικής κοινότητας φοιτούν σήμερα 75 μαθητές (Αβερώφειο γυμνάσιο-λύκειο, Τοσιτσαία-Πρατσίκειος σχολή, νηπιαγωγείο και κέντρο παιδικής μέριμνας ).
Στο δυναμικό των σχολείων συμπεριλαμβάνονται: ιατρός και ιατρείο, εργαστήρια Φυσικής και Χημείας, γυμναστήριο, γήπεδα, βιβλιοθήκη, αίθουσα Πληροφορικής και οπτικοακουστικών μέσων, καθώς και σχολικό λεωφορείο. Υπάρχει ,επίσης, μεγάλο θέατρο χωρητικότητας 400 θέσεων.
Κοινωνική πρόνοια Η σίτιση των τροφίμων του γηροκομείου και των απόρων της κοινότητας προσφέρεται δωρεάν από το Μπενάκειο κοινοτικό συσσίτιο.
Υποτροφίες Το 1993, η Ε.Κ.Α. γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυσή της. Πάνω από 2.000 άνθρωποι παρακολούθησαν τις εορταστικές εκδηλώσεις, από τους οποίους πολλοί ήταν πρώην αλεξανδρινοί, οι οποίοι ταξίδεψαν από όλα τα μέρη του κόσμου για να παραστούν.
|