Home

Introduction
In English
In Greek

The Founding of EKA and its history to the end of the 19th Century
In English
In Greek

EKA in the 20th century
In English
In Greek

EKA today
In English
In Greek

Past Presidents and Committee members of EKA
In English
In Greek

The Alexander the Great Centre of Post-Graduate Studies and Research

Back to Alexandria Home Page

Ο ελληνικός πληθυσμός της Αλεξάνδρειας αριθμούσε κάποτε περίπου 150.000. Έμποροι, επιχειρηματίες, φιλάνθρωποι και καλλιτέχνες κυκλοφορούσαν στην κοσμοπολίτικη κοινωνία της Αλεξάνδρειας. Το κληροδότημά τους είναι ακόμη ορατό, όχι μόνο στην ιστορική τους επίδραση, στα συγγράμματά τους, στις διδασκαλίες τους και στην επιρροή τους στην κοινωνία της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά επίσης στις κατασκευές, τις οποίες σχεδίασαν και ανήγειραν- νοσοκομεία, εκκλησίες, δημόσια κτήρια και μέγαρα.

Δυστυχώς, η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας έχει συρρικνωθεί σε 800 μόνο μέλη και πολλές από τις επιχειρήσεις, τις λέσχες, τα νοσοκομεία και τα σχολεία έχουν κλείσει, αλλά παραμένουν πολλές εκκλησίες και μεγαλοπρεπή νεοκλασικά κτήρια.

Το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής έχει την ιστορική του βάση στην Αλεξάνδρεια, όπου και ιδρύθηκε από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο το 63 μ.Χ. Το Πατριαρχείο είναι υπεύθυνο για πνευματική και θρησκευτική διακονία των περίπου 150.000 Ελλήνων που ζουν στην Αφρική καθώς των πλέον των 500.000 ορθοδόξων χριστιανών της χώρας.

Η ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας (Ε.Κ.Α.) στοχεύει στην εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών ευκαιριών και συνθηκών για την συνέχιση του ελληνισμού στην Αίγυπτο και στην καλλιέργεια πολιτιστικών ανταλλαγών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου. Για τον σκοπό αυτό, η Ε.Κ.Α. προτείνει την ίδρυση και λειτουργία μιας Σχολής αρχαιολογικών και κλασικών σπουδών που θα φέρει το όνομα «Μέγας Αλέξανδρος», μέσα στα κτήρια του τελευταίου Ελληνικού Τετραγώνου στο Chatby της Αλεξάνδρειας- ένας χώρος έκτασης 40.000 τετραγωνικών μέτρων που ανήκει εξ ολοκλήρου στην ελληνική κοινότητα Αλεξανδρείας.

Next