Home

Introduction
In English
In Greek

The Founding of EKA and its history to the end of the 19th Century
In English
In Greek

EKA in the 20th century
In English
In Greek

EKA today
In English
In Greek

Past Presidents and Committee members of EKA
In English
In Greek

The Alexander the Great Centre of Post-Graduate Studies and Research

Back to Alexandria Home Page

1900-1901 Τον Αβέρωφ διαδέχθηκε στην προεδρία της κοινότητας ο Κωνσταντίνος Σαλβάγος, απ' την Χίο, ένας απ' τους ιδρυτές της Εθνικής Τράπεζας Αιγύπτου. Υπήρξε μεγάλος παράγων στον κόσμο του εμπορίου και σπουδαία προσωπικότητα στην κοσμοπολίτικη κοινωνία της Αλεξάνδρειας. Η προεδρία του Σαλβάγου ήταν μικρή, γιατί πέθανε ξαφνικά το 1901.

1901-1911 Τον Σαλβάγο διαδέχθηκε ο μεγάλος Εμμανουήλ Μπενάκης, απ' την Σύρο, βαμβακέμπορος και ιδρυτής της παγκοσμίου φήμης εταιρείας «Χωρέμης – Μπενάκης». Υπό την προεδρία του Μπενάκη, τα γραφεία της Ε.Κ.Α. μεταφέρθηκαν στο ελληνικό τετράγωνο του « Chatby».Αυτό είναι που σήμερα ονομάζουμε το «τελευταίο τετράγωνο» και όπου μέχρι τώρα υπάρχουν τα γραφεία της Ε.Κ.Α.

Η οικογένεια Σαλβάγου ξεκίνησε το κτίσιμο του ελληνικού τετραγώνου του «Chatby» εις μνήμην του Κωνσταντίνου Σαλβάγου. Το 1906 θεμελιώθηκε η Σαλβάγειος Εμπορική σχολή, που ήταν το όνειρο του Αβέρωφ. Η Σαλβάγειος εξελίχθηκε σε εμπορικό κολέγιο και λειτούργησε μέχρι το 1972.

Το 1907, η Ζερβουδάκειος σχολή συγχωνεύτηκε με το «Αβερώφειο γυμνάσιο αρρένων-θηλέων» και το εμπορικό τμήμα θηλέων. Δύο καινούριες σχολές ιδρύθηκαν επίσης: το «Ανώτερο Παρθεναγωγείο» και η σχολή «Κοπτικής και Ραπτικής».

Το 1908 ο Μπενάκης ίδρυσε το «Μπενάκειο κοινοτικό συσσίτιο» για να εξυπηρετεί τους απόρους της κοινότητας.

Το 1909 ο Εμμανουήλ Μπενάκης και η γυναίκα του Βιργινία, ίδρυσαν το «Μπενάκειο ορφανοτροφείο θηλέων» σε μεγάλο κτήριο ,και αυτό στο ελληνικό τμήμα του «Chatby». Το ορφανοτροφείο έκλεισε το 1970. Απ' το 1972 στεγάζεται στη θέση του το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Αλεξάνδρειας.

Επί προεδρίας Μπενάκη επισκευάστηκε η Τοσιτσαία σχολή και το νοσοκομείο αναβαθμίστηκε για να συμπεριλάβει το οφθαλμολογικό, παθολογικό, τα τμήματα λοιμωδών νόσων και πρώτων βοηθειών καθώς και τη νοσοκομειακή σχολή.

Ο Μπενάκης πρωτοστάτησε στην ενίσχυση του μακεδονικού αγώνα. Ο βασιλιάς Γεώργιος συγχάρηκε και ευχαρίστησε την Ε.Κ.Α. για την συμβολή και συνδρομή της προς το ελληνικό έθνος. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας συχνά εξέφραζαν τη συμπαράστασή τους στα εθνικά θέματα καθώς και την βοήθειά τους σε θύματα σεισμών και θεομηνιών.

Το 1911 ο Μπενάκης παραιτήθηκε απ' την προεδρία και επαναπατρίστηκε στην Ελλάδα, για να αφοσιωθεί στις υπηρεσίες της πατρίδας του. Διετέλεσε υπουργός Γεωργίας και δήμαρχος Αθηναίων.

Ο Αντώνης Μπενάκης, γιος του Εμμανουήλ, ίδρυσε το ελληνικό Σώμα Προσκόπων και το Σώμα Προσκόπων Αιγύπτου. Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μετά το θάνατο του πατέρα του, δώρισε την οικογενειακή του βίλα στο ελληνικό κράτος. Εκεί τώρα στεγάζεται το Μουσείο Μπενάκη Αθηνών.

Η Πηνελόπη, κόρη του Εμμανουήλ Μπενάκη, παντρεύτηκε τον δημοσιογράφο Στέφανο Δέλτα. Η Πηνελόπη Δέλτα έγινε μια απ' τις διασημότερες συγγραφείς παιδικών βιβλίων.

1911-1919 Τον Μπενάκη διαδέχθηκε στην προεδρία της Ε.Κ.Α. ο Μικές Συναδινός, απ' τη Χίο, που ήταν και εξαιρετικά δημοφιλής στην παροικία.

Ο Συναδινός ήταν ένας απ' τους ιδρυτές της Εληνικής Φιλαρμονικής Ορχή-στρας. Διετέλεσε και πρόεδρος του «Mohammed Ali Club», το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλεξανδρινή κοινωνία. Η Ε.Κ.Α., υπό την προεδρία του, απέστειλε βοήθεια στο ελληνικό στράτευμα, τόσο στους Βαλκανικούς πολέμους, όσο και στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο.

1919-1948 Όταν πέθανε ο Συναδινός, το 1919, τον διαδέχθηκε στην προεδρία ο Μιχαήλ Σαλβάγος, γιος του Κωνσταντίνου. Η προεδρία του διήρκεσε 29 χρόνια και εξακολουθεί να είναι η μακρύτερη προεδρία. Ο Μιχαήλ Σαλβάγος παραμένει και ο σημαντικότερος και δημιουργικότερος των προέδρων της Ε.Κ.Α. Επί της προεδρίας του ανακαινίστηκαν τα γραφεία της Ε.Κ.Α. και κτίστηκε η Φαμηλιάδειος κοινοτική σχολή για να εξυπηρετεί τα ελληνόπουλα της περιοχής του «Attarin» και του σιδηροδρομικού σταθμού, του σταθμού του Καίρου, όπως ονομάζεται.

Το 1925, με δωρεά του Αντώνη Αντωνιάδη, ιδρύθηκε το Γηροκομείο. Ο πατέρας του Sir Ιωάννης Αντωνιάδης, υπήρξε ο δωρητής που χάρισε στο Δήμο Αλεξανδρείας το οικογενειακό του αρχοντικό για την αναψυχή των Αλεξανδρινών. Στο οικόπεδο στεγάζονται ο Ζωολογικός και ο Βοτανικός κήπος.

Επί της προεδρίας του και με τη συνδρομή και βοήθεια της πλούσιας οικογένειας Κότσικα, κτίστηκε το τεράστιο, υπερσύγχρονο και άριστα εξοπλισμένο νοσοκομείο. Η Ε.Κ.Α. ανέλαβε την διαχείρισή του νοσοκομείου, που εγκαινιάστηκε το 1938. Το Κοτσίκειο διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, όταν στην Αίγυπτο κατέφυγαν ο ελληνικός στρατός και η ελληνική κυβέρνηση, εξ αιτίας της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα. Στη διάρκεια του πολέμου, το 250 κλινών νοσοκομείο εξυπηρέτησε Έλληνες, Αιγυπτίους και συμμάχους. Το νοσοκομείο πουλήθηκε απ' την ελληνική κυβέρνηση στην αιγυπτιακή το 1964.

Επί Σαλβάγου, η Ε.Κ.Α. έζησε τη χρυσή της εποχή. Μετά τον θάνατό του, άρχισε η συρρίκνωση. Οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας άρχισαν να αναχωρούν για Ελλάδα ή να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Οι νέοι νόμοι εργασίας για τους ξένους και οι μεταπολεμικές συνθήκες ζωής που επικράτησαν, όπως η αναδιανομή της καλλιεργήσιμης γης και η αναγκαστική κρατικοποίηση των ιδιωτικών επιχειρήσεων επέφεραν την διαρροή της ελληνικής παροικίας.

1948-1954 Μετά τον θάνατο του Σαλβάγου, την προεδρία ανέλαβε προσωρινά ο Νικόλαος Βατιμπέλας, μέχρι που εξελέγη πρόεδρος ο βιομήχανος Δημήτριος Ζερμπίνης, απ' τη Λέσβο. Το 1949 ιδρύθηκε η Τεχνική σχολή που πρωτολειτούργησε ως νυκτερινή κι ύστερα μετατράπηκε σε ημερήσια. Η σχολή εξυπηρέτησε τις ανάγκες της νεολαίας σ' αυτή τη μεταπολεμική και κρίσιμη για την Ε.Κ.Α. εποχή.

1954-1973 Μετά την αποχώρηση του Ζερμπίνη το 1954, ο Αναστάσιος Θεοδωράκης, γόνος μεγάλης αλεξανδρινής οικογένειας, εξελέγη πρόεδρος. Στο διάστημα της προεδρίας του η Ε.Κ.Α. προσπάθησε να περισώσει τα επιτεύγματα του παρελθόντος. Ο καιρός της δημιουργίας είχε πια περάσει. Τώρα η προσπάθεια είναι για περισυλλογή και αναδίπλωση. Προς το τέλος της προεδρίας του Θεοδωράκη, το Αντωνιάδειο γηροκομείο κλείνει για να μεταφερθεί στο κτήριο που κάποτε λειτουργούσε ως Κανισκέρειο ορφανοτροφείο. Ειρωνικά, το κτήριο που στέγαζε τα ελπιδοφόρα νιάτα της ακμάζουσας παροικίας, τώρα στεγάζει τα γηρατειά της παροικίας που σβήνει. Έτσι κλείνει και η Αριστοφρόνειος σχολή που κτίστηκε το 1895 δίπλα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία από την τότε ελληνική κοινότητα του «Ramleh» στην περιοχή του «Giannakles».

1973-1978 Ο επιτυχημένος δικηγόρος Κώστας Σάνδης ακολουθεί τον Θεοδωράκη στην προεδρία. Η προσπάθεια για την περισυλλογή, αναδιοργάνωση και επιβίωση του ελληνισμού της Αλεξάνδρειας συνεχίζεται.

1978-1983 Το 1978, όταν ο Κώστας Ράππας διαδέχθηκε τον Σάνδη, η Ε.Κ.Α. είχε συρρικνωθεί στο ελληνικό τμήμα του «Chatby»,όπου εξακολουθεί να λειτουργεί το Αβερώφειο γυμνάσιο και όπου πριν από λίγα χρόνια είχαν εγκατασταθεί το Ελληνικό Γενικό Προξενείο καθώς και το Κυπριακό. Η ώρα της αντίστροφης μέτρησης έχει πια αρχίσει για τον ελληνισμό της Αλεξάνδρειας.

1984-1990 Ο Ράππας πέθανε στην Αθήνα το 1983. Τον διαδέχθηκε ο επιχειρηματίας Παναγιώτης Σούλος. Επί της προεδρίας του κατορθώθηκε να μετριαστεί ο ρυθμός της διαρροής, αλλά το μεγαλύτερο κατόρθωμα ήταν η εξυγίανση των οικονομικών της Ε.Κ.Α., ώστε για μια ακόμα φορά να καταστεί οικονομικά ανεξάρτητη.

Next